Politica externă a României va acorda în perioada 2009-2012, potrivit noului program de guvernare parafat de PSD şi PDL, o atenţie sporită relaţiei cu Republica Moldova, va face eforturi pentru încetarea monitorizării UE postaderare şi va încerca recuperarea tezaurului României de la Moscova.
Programul de guvernare pentru 2009-2012 acordă, spre deosebire de documentul care a stat la baza actualei guvernări, o atenţie sporită relaţiei cu Republica Moldova, încetării monitorizării postaderare la UE şi dezvoltării unui serviciu consular de calitate. Noul guvern va avea ca prioritate şi acţiuni politico-diplomatice susţinute "în vederea recuperării tezaurului României aflat la Moscova", informează NewsIn. Obiective precum dezvoltarea relaţiilor bi şi multilaterale, promovarea bunei vecinătăţi şi a cooperării regionale, promovarea intereselor de securitate şi economice şi promovarea imaginii României în străinătate rămân aproape neschimbate în noul program parafat de PSD şi PDL faţă de vechiul program din 2005-2008.
O noutate faţă de programul de guvernare anterior aderării României la UE este, firesc, ideea de a consolida noul rol de membru UE "activ şi influent". Cel mai important aspect al acestui obiectiv de guvernare este "depăşirea, pe termen scurt, a etapei monitorizărilor postaderare, prin reformele necesare de ordin intern şi prin acţiune diplomatică profesionistă la nivelul UE". Acest paragraf se referă la încetarea mecanismului de cooperare şi verificare impus de UE pe domeniul Justiţiei.
Un alt element nou îl constituie faptul că susţinerea integrării Republicii Moldova în UE pe baza principiilor democratice de tip european constituie un obiectiv de politică externă distinct. Acest obiectiv de guvernare asumat este în concordanţă cu acţiunile de până acum ale României, care a susţinut pe căi diplomatice apropierea Republicii Moldova de UE. De asemenea, prin noul program de guvernare este exprimată încrederea în faptul că reforma democratică a vecinului de la Est va fi "confirmată de procesul electoral din Republica Moldova din primăvara anului 2009". În plus, potrivit documentului, România susţine implicarea şi prezenţa mai consistentă a UE în soluţionarea politică a conflictului transnistrean, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Sursa: Cotidianul
În ceea ce priveşte promovarea intereselor de securitate ale statului român, programul de guvernare PSD-PDL prevede "onorarea angajamentelor militare în Irak şi în Afganistan, concomitent cu mutarea mai rapidă a centrului de greutate pe dezvoltarea capacităţilor civile de reconstrucţie postconflict, în coordonare cu aliaţii, inclusiv pentru stabilirea şi implementarea unui calendar clar de retragere graduală din teatrele de operaţiuni". Noua guvernare are, totodată, în vedere impunerea Românei ca "legătură indispensabilă a UE cu spaţiul de la Răsăritul său, prin iniţierea unei noi dinamici a politicii de vecinătate estică a UE, care să aducă Ucraina şi Georgia mai aproape de cele 27 de state membre". Noul ministru de Externe va avea dificila sarcină de a relansa relaţiile cu Rusia, "pe baze pragmatice, de respect reciproc, pe baza principiilor raporturilor existente între UE şi Rusia, pornind de la interese comune şi de la potenţialul de colaborare, inclusiv în domeniul economic". Totodată, potrivit documentului care va ghida activitatea noului guvern, "acţiunea politico-diplomatică susţinută în vederea recuperării tezaurului României aflat la Moscova va constitui o prioritate".
În privinţa implementării unui serviciu consular funcţional şi de calitate, care să funcţioneze în interesul cetăţeanului român, guvernul are în vedere simplificarea procedurilor consulare, reducerea birocraţiei şi asigurarea unor servicii de calitate. În plus, potrivit programului de guvernare, trebuie extinsă reţeaua consulară, inclusiv prin utilizarea consulatelor mobile, reduse taxele consulare percepute cetăţenilor români în străinătate şi trebuie constituit un fond special pentru situaţii de urgenţă aflat la dispoziţia consulatelor României. Noul guvern va pune accentul pe dreptul la muncă al românilor aflaţi în străinătate, dobândirea şi redobândirea cetăţeniei române şi flexibilizarea regimului de vize şi pe asigurarea condiţiilor necesare exercitării dreptului de vot pentru cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor. Obiective precum întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării, păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni şi crearea unui cadru instituţional funcţional în relaţia cu românii de pretutindeni au rămas foarte asemănătoare cu cele din programul 2005-2008. De asemenea, documentul prevede eliminarea progresivă a restricţiilor pe piaţa muncii în spaţiul comunitar pentru cetăţenii români şi respectarea de către statele membre UE a drepturilor prevăzute de legislaţia europeană în materie de drept al muncii pentru cetăţenii comunitari români aflaţi la muncă în spaţiul UE.