Transnistria ramane raiul traficului ilegal de produse in pofida prezentei misiunii UE de monitorizare. Numai ca traficul de arme, care a facut in trecut regiunea separatista celebra in toata lumea, a fost inlocuit de contrabanda cu fier vechi, carne de pui, droguri din Afganistan si medicamente false, scrie ziarul elvetian "Le Temps", citat de NewsIn.
Intr-un articol intitulat "Fantomele traficului de tot felul bantuie Tiraspolul", cotidianul elvetian arata ca in locul armelor, care plecau in trecut din Transnistria catre zonele de conflict din Africa sau Asia, acum, din regiunea separatista, pleaca ilegal sute de mii de pui, care iau drumul Ucrainei aducand anual un profit de milioane.
Puii proveniti din portul ucrainean Odesa, aflat la numai 90 de kilometri distanta de granita provinciei, sunt declarati ca fiind in "tranzit" catre Transnistria, scutiti de taxe vamale si apoi reexportati fraudulos in Ucraina, de unde iau drumul Occidentului.
Din cauza acestui tip de contrabanda, fiecare cetatean al provinciei separatiste a ajuns sa consume pe hartie 500 de kilograme de carne de pui anual.
"Transnistria este un mic regat viciat. Mai putin periculos ca inainte, insa la fel de atins", explica un rezident din Tiraspol, care primeste regulat rarele vizite ale europenilor lasati sa intre in aceasta fasie separatista prorusa cu o lungime de 200 de kilometri si o latime de 10 kilometri cuprinsa intre fluviul Nistru si Ucraina. Autorul articolului arata ca 85 la suta din uzinele ce se gasesc pe teritoriul provinciei separatiste sunt ramasite ale industriei de armament sovietice si subliniaza ca liderul separatist Igor Smirnov a incuvintat in anii '90 exportul masiv de arme in Africa.
Epoca s-a schimbat. Pe strazile Tiraspolului cu infatisare de minimuzeu sovietic (masini putine, mari afise de propaganda, cultul personalitatii prezidentiale...) evocarea acuzatiilor de trafic cu arme pe scara larga provoaca zambetul."Ca domneste coruptia, da. Ca frontiera este ca o sita, da. Insa tunurile, tancurile de asalt si pustile kalasnikov produse aici in serie nu mai sunt de actualitate", a explicat un diplomat din capitala Transnistriei. Expertii OSCE recunosc ca in prezent in Transnistria se face trafic cu incarcaturi de fier vechi, alcool, tigari si droguri afgane.
"De la intrarea in vigoare a misiunii vamale a Uniunii Europene, in 2005, otelul care iese din Transnistria trebuie sa dispuna de certificate moldovene. Totul se cumpara, totul se vinde, dar nu mai este jungla criminala de altadata", spune interlocutorul intervievat de Le Temps.
Articolul subliniaza ca 100.000 de locuitori din provincia separatista moldoveana au primit pasapoarte ruse, iar Moscova continua sa aprovizioneze Transnistria cu gaze ieftine.
"Teritoriul ramane in continuare un fief al criminalitatii organizate din fosta URSS. Insa afacerile si-au schimbat natura", spune un ambasador european. In opinia sa, "traficul cu arme despre care se vorbeste atat nu a fost reperat de EUBAM. "Pentru noi, e de domeniul trecutului", a subliniat ambasadorul.
Drogurile din Afganistan sunt de cele mai multe ori aduse in Transnistria de unde iau drumul Occidentului trecand prin statiile intermediare de la Chisinau si Bucuresti. Cam acelasi lucru se intampla si cu medicamentele contrafacute provenind din Asia.
"Transnistria trebuie vazuta ca nodul unei probleme regionale Rusia-Ucraina-Moldova-Caucaz. (...) Veriga prin care trece intreg acest trafic este portul Odesa", completeaza un observator militar din OSCE citat de Le Temps.
Sursa: Ziua