Economistul de la Institutul pentru economie mondială din Kiel (Germania), expertul Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, Matthias Lucke, a declarat joi presei, cu ocazia lansării Sondajului OIM-CBS-AXA privind migraţia forţei de muncă şi remitenţele în Moldova că, în special, vor fi afectaţi cei circa 100 mii de moldoveni ce lucrează în regiunea Moscovei. „Nu credem că migranţii din Italia şi alte ţări din UE, care lucrează în special în sectorul serviciilor domestice vor fi afectaţi”, a spus Lucke.
„În prezent în Occident se vorbeşte de o criză economică, deoarece creşterea PIB-ului scade cu câteva puncte procentuale. Nu credem că această reducere de câteva puncte procentuale în aceeaşi Italie va conduce la concedierea celor ce au grijă de persoanele în etate”, a explicat expertul.
Expertul german a recomandat guvernului moldovean să iniţieze cât mai curând realizarea proiectelor de restabilire a drumurilor, de construcţie a infrastructurii. Acest fapt ar putea fi util pentru cei care vor reveni eventual din Rusia să poată găsi în ţară locuri de muncă, fie şi la un salariu mai mic.
Economistul de la Institutul pentru economie mondială din Kiel s-a arătat optimist în ceea ce priveşte faptul că odată cu dezvoltarea economiei Moldovei, vor exista şi noi locuri de muncă. “E adevărat că în Moldova există locuri de muncă, însă ele sunt prost plătite, fapt ce i-a împins pe mulţi să plece peste hotare. Însă în situaţia, când lucrurile se vor înrăutăţi foarte mult acolo, aceşti oameni se vor întoarce în Moldova şi vor ocupa inclusiv aceste locuri de muncă. În pofida crizei, economia Moldovei continuă să crească şi vor exista locuri de muncă în continuare”, a spus Matthias Lucke.
El a explicat că revenirea şi adaptarea migranţilor pe piaţa muncii din Moldova va fi treptată. Potrivit lui, mulţi dintre migranţii moldoveni deja au sosit din Rusia acasă pentru sărbătorile de iarnă şi probabil că nu se vor mai întoarce în primăvară, dat fiind faptul că situaţia în domeniul construcţiilor în Rusia se înrăutăţeşte. La un moment dat, în lipsa unor chemări înapoi la muncă în Rusia, ei vor începe să-şi caute de lucru şi atunci ar fi bine ca proiectele în infrasctructură să fi inceput deja. Astfel, acest proces va fi unul mai lent şi nu va avea caracterul unui şoc, a explicat expertul.
Expertul a recomandat guvernului moldovean să îmbunătăţescă climatul de afaceri şi investiţional, deoarece nu vor mai avea loc creşteri spectaculoare de remitenţe şi este nevoie de alte căi de investire şi de atragere a investiţiilor în Moldova.