Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.12.2008

Moldova trebuie să-şi reevalueze riscurile asupra securităţii cauzate de conflictele separatiste, susţine un cercetător maghiar

«Neutralitatea ar fi o opţiune doar atâta vreme cât o ţară ar fi în stare să-şi asigure securitatea militară şi nonmilitară la un preţ rezonabil. Acesta nu este cazul, din păcate, al Republicii Moldova», consideră Cercetătorul Institutului Maghiar de Relaţii Internaţionale, András Rácz.

Într-un interviu oferit IDIS „Viitorul”, cercetătorul maghiar menţionează că, în situaţia economică din prezent, orice creştere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, care constituie doar 0,5% din bugetul statului în Moldova, nu este deloc reală, iar dacă bugetul pentru apărare al Chişinăului nu poate fi adaptat la noul mediu de securitate mai înrăutăţit, atunci va trebui revăzută strategia generală.

András Rácz invocă cazul Finlandei, un stat neutru din Europa, cu o populaţie asemănătoare după mărime Moldovei (aproximativ 5 milioane). Helsinki cheltuieşte 1,5% din PIB pentru apărare, acest indice fiind real de 185 de ori mai  înalt decât cheltuielile Republicii Moldova, deşi pe teritoriul Finlandei nu există niciun conflict separatist. Cu toate acestea, notează cercetătorul maghiar, chiar dacă beneficiază de aceste condiţii favorabile, Finlanda se gândeşte serios să avanseze spre statutul de membru deplin NATO, doar din simplul motiv că Helsinki se simte ameninţat de ambiţiile şi capacităţile sporite ale Rusiei. “Aici apare întrebarea: Ar trebui oare Republica Moldova, care nu are hotar cu Rusia, dar are unul cu Ucraina, cu trupele ruseşti staţionate pe teritoriul său, fiind permanent ameninţată de existenţa regimului separatist, să apuce o cale total diferită ? Nu cred”, susţine András Rácz.

Potrivit lui, în urma nefericitelor evenimente din Georgia, apare necesitatea reevaluării riscurilor asupra securităţii cauzate de conflicte separatiste, atât din perspectiva militară, cât şi nonmilitară.
Sub aspect militar, o astfel de reexaminare este foarte importană pentru Chişinău din două motive. În primul rînd, superioritatea armatei din Moldova asupra forţelor armate ale regiunii separatiste nu este nici pe departe evidentă. În al doilea rînd, Rusia şi-a exprimat foarte clar intenţia de a împiedica integrarea Moldovei în spaţiul Euro-Atlantic, dar şi dorinţa de a legaliza prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. «Deşi Concepţia de Securitate Naţională a Republicii Moldova, deja în vigoare, prevede neutralitatea permanentă a ţării, condiţiile descrise mai sus nu sunt deloc favorabile pentru menţinerea unei neutralităţi reale şi viabile», notează cercetătoru din Ungaria András Rácz.

cuvinte-cheie: NATO | riscuri | securitate

Comentarii (0)

 

Related news

Sus