Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.12.2008

Top 10 evenimente economice ale anului 2008 în viziunea EXPERT-GRUP

Cum au fost selectate evenimentele?
EXPERT-GRUP a elaborat acest top al principalelor evenimente ale anului economic 2008 tinand cont de impactul real si potential al evenimentelor analizate asupra consumatorilor, producatorilor si sectorului public. in cadrul unor sesiuni de brainstorming a fost identificata o lista mai lunga de evenimente care au marcat anul 2008. Selectarea primelor 10 evenimente s-a facut in urma unei votari la care au participat sase experti. Evenimentele de mai jos nu sunt listate in mod necesar intr-o anumita ordine, ci pur si simplu reprezinta cele mai importante evenimente ale anului 2008 din punctul de vedere al EXPERT-GRUP.

1. Naluca crizei: deja in Moldova?
in anul 2008 economia mondiala a fost zdruncinata de o criza financiara sistemica care treptat se transforma intr-o criza economica de proportii globale. Desi sistemul bancar moldovenesc a demonstrat o relativa imunitate fata de criza financiara, primele simptome ale crizei economice in R. Moldova sunt deja vizibile, aceasta afectand in mare parte sectorul real al economiei. Domeniile cele mai vulnerabile sunt exporturile, constructiile si transportul de marfuri. Astfel, in octombrie 2008 volumul exporturilor a scazut cu 2,6% fata de luna precedenta, dupa o usoara stagnare in august-septembrie. Desi acest declin ar putea fi atribuit si unor factori sezonieri, sesizam prezenta riscurilor multiple legate de reducerea volumului de vanzari ale companiilor autohtone orientate spre export. Valoarea lucrarilor in antrepriza realizate de organizatiile de constructii in trimestrul III 2008 a fost in scadere cu 7% fata de perioada respectiva a anului precedent, iar intreprinderile de transport auto au transportat cu 3,3% mai putine marfuri. De asemenea, sunt tot mai multi emigranti care sunt nevoiti sa revina din Rusia, Spania si Italia pe un termen nedefinit. Efectele crizei vor fi amplificate in 2009 prin reducerea volumului de venituri remise de peste hotare, intoarcerea in tara a unei parti considerabile de emigranti, in special din Federatia Rusa, si cresterea mai lenta a veniturilor bugetare.

2. Oberliht in Europa
Acordarea de catre Uniunea Europeana a Preferintelor Comerciale Autonome pentru Republica Moldova a avut loc in martie 2008. Si in cadrul precedentului regim comercial pe care UE l-a acordat unilateral (GSP+), Republica Moldova beneficia de tarife vamale mici sau nule la exportul multor produse, dar acesta nu acopereau produsele agroalimentare. Prin acordarea PCA, Uniunea Europeana a anulat tarifele pentru majoritatea produsele importate din Moldova, cu exceptia celor specificate in regulamentul PCA pentru care au fost stabilite cote cantitative de import la tariful zero. De cotele la import cel mai mult au beneficiat exportatorii de vinuri si zahar, care pana la sfarsitul lunii noiembrie au valorificat integral volumele acordate. Astfel, exportul de vinuri in UE a crescut in primele zece luni ale anului cu 41% fata de aceeasi perioada a anului 2007; a fost reluat si exportul de zahar in UE, dar acesta este aproape integral exportat in Romania. De asemenea, continua sa fie exportat porumb si orz. Dar nu toate facilitatile oferite pot fi valorificate din cauza necorespunderii standardelor sanitare si fitosanitare moldovenesti la cerintele europene. Astfel, nu au fost valorificate cotele de export a carnii, produselor lactate si oualor. PCA vor expira in 2012, dupa care Moldova spera sa obtina din partea UE un acord comercial de liber schimb, continutul si acoperirea caruia vor deveni in curand subiect de negocieri intre Guvernul Republicii Moldova si Comisia Europeana.

3. Inflatia tinuta in lesa
Este pentru prima data din 2003 cand in Republica Moldova se inregistreaza o rata a inflatiei sub 10%. Aceasta performanta este datorata in principal ieftinirii produselor de import (in special, cele petroliere), dar si politicilor monetare implementate de BNM. Criza care afecteaza tot mai mult sectorul de constructii este asociata si cu reducerea preturilor la unele materiale de constructii. Totodata, unii producatori se plang ca ar fi fost supusi de catre autoritati la presiuni administrative sau psihologice pentru a reduce pretul la categorii de produse social importante. in ajunul unei campanii electorale care este de importanta critica nu doar pentru partidele de opozitie, dar si pentru cel aflat la guvernarea, nu ar trebui sa ne mire utilizarea instrumentelor de control administrativ in scopul mentinerii stabilitatii preturilor. Cert este ca obiectivul principal al Memorandumului de Politici Economice si Financiare semnat intre Guvernul Republicii Moldova si FMI a fost atins in sfarsit, iar prin acest fapt Guvernul, dar mai ales Banca Nationala a Moldovei, au capatat un plus de credibilitate in ceea ce priveste realizarea angajamentelor, cel putin in fata Fondului Monetar International. Pe de alta parte, unii politicieni au supus Banca Nationala unor critici virulente in legatura cu faptul ca pentru stabilizarea inflatiei banca centrala ar fi jertfit stabilitatea cursurilor valutare.

4. Asfixia tarifara
Aceasta a fost evenimentul anului care a fost la modul cel mai direct simtit nu doar de populatie, dar si de agentii economici. Astfel, la 30 iulie curent, ANRE a aprobat noile tarife pentru gaze si energie electrica, acestea au intrat in vigoare incepand cu 1 august 2008. Aceasta era cea de-a doua majorare pentru anul 2008, o modificare in acest sens fiind facuta inca la 18 ianuarie, cand tariful la gaze a crescut in medie cu 10,3%. . Astfel tarifele pentru gaz s-au majorat cu circa 27% in timp ce cele pentru energie electrica in medie cu 12,2% incepand cu 1 august 2008. Aceasta majorare a fost cauzata in special de majorarea de catre „Gazprom" a pretului de livrare a gazelor naturale catre Moldova cu circa 43% comparativ cu anul 2007. De asemenea, cresterea pretului pentru energia electrica care a inceput in 2007 a continua si in 2008, urmand ca acesta sa se alinieze treptat la nivelul preturilor regionale. in aceste conditii Moldova ar trebui sa atraga atentia la eficienta economica, liberalizarea pietei si dezvoltarea resurselor proprii pentru a evita survenirea noilor socuri.

5. Dragostea nu moare
in 2006 introducerea embargoului asupra vinurilor moldovenesti de catre autoritatile Federatiei Ruse a fost un veritabil soc pentru vinificatorii moldoveni. Si nu e de mirare - peste 80% de exporturi vinicole moldovenesti erau destinate pietei rusesti. insa, introducerea embargoului a reprezentat si un stimulent enorm pentru producatorii moldoveni de a investi in calitatea productiei si in diversificarea pietelor de desfacere. Astfel, doar in primele zece luni ale anului 2008 exporturile vinicole in UE au crescut cu peste 40%. Cu toate ca asemenea progrese sunt remarcabile, anul 2008 a aratat ca relatiile comerciale nu au fost pierdute nici intre producatorii moldoveni si consumatorii rusi. Ridicarea embargoului a rezultat intr-o crestere exponentiala a exporturilor vinicole pe piata rusa pana la aproape 38 mil. de dolari SUA in 10 luni ale 2008, ceea ce este de 2,3 mai mult decat valoarea exporturilor vinicole pe intreaga piata europeana in aceeasi perioada - un „boost" adevarat pentru industria vinicola din Moldova.

6. Leul - cel mai tare din parcare
Aprecierea monedei nationale a constituit un eveniment economic major al anului 2008 care a afectat in proportii semnificative economia nationala. Aprecierea a cauzat pierderi importante pentru exportatori, dar si beneficii considerabile intreprinderilor importatoare. Aprecierea a influentat puternic si asupra sectorului public si, in special, este vorba de rezervele si depozitele exprimate in valuta ale BNM si ale Guvernului. De pe urma aprecierii leului au suferit si persoanele care au facut depuneri bancare in valuta, precum si cele care traiesc pe baza veniturilor remise de peste hotare.

7. Justitia nu e oarba
Una din ultimele decizii rasunatoare ale Curtii Europene pentru Drepturile Omului obliga Guvernul Republicii Moldova sa achite o despagubire in valoare de 6,7 milioane EURO companiei germane Unistar Ventures, cu care a decis sa fondeze un transportator aero in 2000, iar ulterior Judecatoria Economica a decis rezilierea contractului de constituire a companiei mixte. Compania germana a cerut inapoi cele 2,3 milioane de dolari cu care au participat la formarea capitalului statutar al companii, lucru care nu s-a intamplat inca pana in prezent. Acesta reprezinta cea mai mare suma pe care Guvernul trebuie sa o achite in calitate de despagubire pentru un proces pierdut la CEDO. Totodata, alte cateva dosare contra Republicii Moldova si care sunt „grele" din punct de vedere financiar se afla pe rol la CEDO. Acestea sunt nu doar o confirmare a incapacitatii autoritatilor de a gestiona corect litigiile aparute, dar si o palma grea in obrazul statului moldovenesc, reputatia caruia sufera nu doar pe plan extern, dar si in ochii cetatenilor sai.

8. Surprize, surprize...
Micsorarea preturilor la produsele petroliere a constituit surpriza placuta a anului 2008, ce a avut un impact puternic atat asupra sectorului privat si public, cat si asupra gospodariilor casnice. Ieftinirea carburantilor cu circa 30% incepand cu luna august a contribuit semnificativ la reducerea presiunilor inflationiste in economie si la reducerea costurilor la o mare parte din intreprinderi. Totodata, preturile se pare ca au atins limitele inferioare si o reducere esentiala a acestora este deja greu de imaginat.

9. Evident si neverosimil
Paradoxul major al anului 2008 este continuarea cresterii economiei moldovenesti in pofida propagarii primelor simptome ale crizei din exterior si intrarii in recesiune a economiei mondiale. Cresterea economica in primele trei trimestre ale anului a fost 7,6%. in conditiile cand in tarile din regiune are loc incetinirea cresterii economice, in R. Moldova a avut loc o crestere a PIB-ului cu un ritm superior mediei tarilor din regiune. Aceasta a fost bazata in special pe cresterea productiei agricole favorizate de conditii climaterice favorabile, reluarea exporturilor de vinuri, dar mai ales, cresterea continua a sectorului serviciilor. Se atesta unele tendinte pozitive in ceea ce priveste structura cresterii PIB-ului, in special fiind vorba de formarea bruta de capital fix cu ritm superior cresterii economice. Cu toate acestea, statistica cresterii PIB pentru trimestrul patru al anului 2008 probabil va arata mult mai putin impresionant, deoarece anume in ultimele trei luni si s-au manifestat puternic influentele crizei financiare internationale.

10. Cadouri de Craciun?
Una dintre cele mai revolutionare decizii ale Guvernului Republicii Moldova este scoaterea la vanzare, in ultima luna a anului 2008, a unor pachete de actiuni ale intreprinderilor in care statul detine capital. Valoarea totala a activelor scoase la vanzare este evaluata la peste 4 miliarde de lei. Astfel, pentru luna decembrie, statul preconiza sa vanda circa 80 de companii, printre cele mai mari companii incluse in aceasta lista sunt producatorul de tutun „Tutun-CTC", fabrica de cosmetica „Viorica-Cosmetics", magazinul universal central „Unic", compania „Vinuri-Ialoveni", hotelul „Codru". Este interesant ca printre activele expuse privatizarii se numara si obiecte care figureaza in dosare aflate pe rol la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, precum cladirea administrativa al SA „Ipteh". Tinand cont de conjunctura nefavorabila a pietei cauzata de criza economica mondiala, dar si de apropierea alegerilor generale, nu credem ca acum este cel mai potrivit moment pentru privatizarea acestor companii.

Sursa: Expert-Grup

cuvinte-cheie: evenimentele anului | Expert-Grup

Comentarii (0)

 

Related news

Sus