„Moldova nu fură absolut nimic, noi avem contract, noi asigurăm achitarea plăţilor curente la nivelul de 100 şi 101 la sută, în pofida faptului că sunt unele momente foarte dificile. Prin urmare, consumul nesancţionat din partea Modovei nu a fost în această perioadă şi nici nu poate fi în continuare”, a declarat premierul moldovean Zinaida Greceanîi, în cadrul şeidnţei comisiei pentru situaţii excepţionale, desfăşurată marţi, 6 ianuarie.
Greceanîi a menţionat că Moldova este într-o situaţie mai defavorabilă faţă de alte ţări, cărora le-a fost sistat livrarea de gaze ruseşti, deoarece acestea au posibilitatea să procure gaze prin alte gazoducte decât cele ruseşti. „Din păcate, noi suntem total dependenţi, şi nu este destul că suntem dependenţi de „Gazprom” dar mai suntem dependenţi şi de tranzitul prin Ucraina”, a spus Greceanîi. „Moldova are contract cu „Gazprom” pentru 5 ani, pe când Ucraina nu are un asemenea contract, dar noi nu trebuie să pătimim în această situaţie”, a mai adăugat premierul modovean, exprimându-şi speranţa că situaţia va fi soluţionată în următoarele două zile, adică până pe 8 ianuarie 2009.
Compania Naftogaz din Ucraina a acuzat compania Moldovagaz şi Gazprom de furtul de gaze din gazoductul destinat pentru exportul gazelor în Europa. Într-un comunicat difuzat de compania ucraineană se menţiona că, începând cu 1 ianuarie 2009, consumatorii din Moldova au început consumul nesancţionat al gazelor naturale din gazoductul de tranzit spre Balcani Ananiev-Tiraspol-Ismail.
Ucraina a sistat livrarea de gaze către Moldova în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. Guvernul moldovean a anunţat că rezervele de gaze în Moldova sunt suficiente doar pentru câteva zile şi a îndemnat marii consumatori industriali de gaze să reducă consumul de gaze, iar CET-urile să treacă la funcţionarea în bază de păcură.
Totodată, livrările de gaze către Ucraina au fost sistate la 1 ianuarie 2009, după ce Kievul a refuzat să achite un nou preţ de 418 dolari SUA pentru o mie metri cubi de gaze ruseşti.
Gigantul energetic Gazprom a anunţat că în 2009 Ucraina va trebui să plătească 418 dolari pentru 1.000 mc de gaz, Kievul refuzînd compromisul de 250 de dolari propus de partea rusă. "Dat fiind că Ucraina a respins condiţiile tarifare preferenţiale de 250 de dolari, Gazprom va opera livrări de gaze către Ucraina, începînd din ianuarie, la preţul european de 418 dolari pentru 1.000 mc", a declarat directorul general al Gazprom Aleksei Miller.
Kievul a explicat refuzul ofertei de preţ de 250 de dolari, prin faptul că acesta nu era asociat cu o creştere a tarifului, plătit de Rusia, pentru tranzitarea teritoriului ucrainean de către gazul destinat Europei.