Potrivit agentiei RBC Ucraina, Fent Di a mentionat ca a expediat Moldovei la finele lunii decembrie 2008, o oferta de a livra in 2009 o cantitate de 250 mil. kwt/ora la pretul de 52 dolari SUA pentru 1 Mwt ora. “Nu am primit vreun raspuns”, a spus Fent Di.Potrivit agentiei RBC Ucraina, Fent Di a mentionat ca a expediat Moldovei la finele lunii decembrie 2008, o oferta de a livra in 2009 o cantitate de 250 mil. kwt/ora la pretul de 52 dolari SUA pentru 1 Mwt ora. “Nu am primit vreun raspuns”, a spus Fent Di.
Precum a fost comunicat anterior, intreprinderea ucraineana "Ukrinterenergo" a propus companiei moldovenesti "Energocom" sa procure, incepand cu 1 ianuarie 2009, energie electrica din Ucraina la pretul de 52 dolari pentru 1 MWt/ora, pentru aceasta fiind nevoie sa semneze o anexa la contractul existent din 20 mai 2005.
Ministerul ucrainean al Energiei si Combustibilului a comunicat ca in acest sens ministrul ucrainean Iuri Prodan i-a expediat o scrisoare viceprim-ministrului, ministrului Economiei si Comertului din Moldova Igor Dodon. In scrisoare se mentioneaza necesitatea incheierii unui nou acord pentru asigurarea interconectarii la frontiera moldo-ucraineana in cazul in care Energocom va refuza sa semneze o anexa la contractul existent cu "Ukrinterenergo".
Totodata, la finele anului 2008, CERS Moldoveneasca din regiunea transnsistreana a semnat cu compania "Energocom" un contract de livrare in Moldova a energiei electrice produse la centrala, de la 1 ianuarie 2009 pana la 31 martie 2010, in volum de 250 mil. kWt/ora pe luna.
Ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului din Moldova, Tudor Copaci a declarase ca de la 1 ianuarie 2009 Moldova va achiziţiona cu precădere energie electrică elaborată la centrală. “Cea mai mare parte a electricităţii va fi livrată în Moldova de la CERS Moldovenească, partea rămasă – din Ucraina”, a menţionat viceministrul. Potrivit lui, colaborarea cu CERS Moldovenească va asigura achiziţionarea la un preţ acceptabil a volumelor de energie necesare.
Copaci a declarat că Moldova va procura lunar 200-220 kWth de energie electrică transnistreană la preţul de 5,7-5,8 cenţi.
Anterior, Moldova procură din Ucraina energie electrică la preţul de 5,6-5,7 cenţi, însă recent autorităţile ucrainene au declarat că vor scoate energia electrică la licitaţie.
Moldova produce aproximativ 30% din energia consumată în interiorul ţării. Volumul rămas era importat din Ucraina. Astfel, potrivit datelor ANRE, în primul treimestru al anului 2008, Moldova a importat 652,7 milioane kWh.