Ucraina ar putea semna sambata protocolul privind crearea comisiei internationale pentru controlul transportului de gaze din Rusi, transmite agentia Unian.
Surse din cadrul Directiei relatii cu presa al secretariatului Cabinetului de ministri au comunicat agentiei Unian ca in seara zilei de sambata sunt preconizate negocieri intre premierul Ucrainei Iulia Timosenko si premierul Cehiei Mirek Topolanek, dupa care ar putea avea loc semnarea protocolului privind crearea comisiei internationale de control asupra livrarilor si transportului de gaze din Rusia in Ucraina
Protocolul a fost semnat sambata, 10 ianuarie, de catre Rusia si UE.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Ucraina Constantin Eliseev a declarat sambata in cadrul unui briefing ca Kievul nu a primit oficial propunerea Rusiei privind crearea unei comisii internationale pentru monitorizarea tranzitului de gaze prin teritoriul Ucrainei. Eliseev a spus ca Moscova a propus crearea acestei comisii la nivel neoficial. “Partea ucraineana nu a primit aceasta propunere oficial, in scris, din partea rusa. Ceea ce cunoastem, stim la nivel neoficial”, a spus Eliseev.
Totodata el a calificat drept inadmisibil faptul ca esenta crearii acestei comisii este in subordonarea
Gazpromului intregului sistem de transport a gazelor din Ucraina. “Esenta semnarii acestui protocol este de a supune partea ucraineana Gazprom-ului, de a oferi partii ruse controlul complet asupra sistemului de transport al gazelor din Ucraina si de facto initierea unui proces de expropriere de catre partea rusa a sistemului ucrainean de transport al gazelor”, a declarat Constantin Eliseev.
Oficialul ucrainean a mentionat ca documentul privind crearea comisiei trebuie sa poarte un caracter trilateral. “Suntem dispusi sa lucram in format trilateral, insa ceea ce propune partea rusa, ca Ucraina sa devina o parte a unui proces international largit, in care pe langa Naftogaz se preconizeaza implicarea a inca 12 companii de gaze din tarile europene, majoritatea dintre care sunt controlate de catre Gazprom, este inadmisibil”, a spus Eliseev, mentionand ca acest fapt pune Ucraina in conditii inechitabile.
Totodata, Eliseev a spus ca la crearea comisiei trebuie instaurat un principiu clar de paritate, adica, trebuie asigurat accesul total si neconditionat al expertilor ucraineni si europeni nu numai la obiectele de pe teritoriul Ucrainei, dar si la cele din Rusia.
De asemenea, partea ucraineana considera ca in cazul unei comisii trilaterale – Ucraina-Rusia-UE – aceasta trebuei sa prevada posibilitatea semnarii contractelor bilaterale intre Ucraina si UE pentru tranzitul gazelor prin teritoriul Ucrainei.