Guvernul Republicii Moldova a salutat reluarea livrărilor de gaze naturale de către Rusia şi a tranzitului acestora pe teritoriul Ucrainei către ţările europene şi Moldova, însă constată, că până în seara zilei de marţi, 13 ianuarie, cantităţile de gaze anunţate nu au fost livrate Republicii Moldova din motive necunoscute oficial.
În comunicatul difuzat, Guvernul de la Chişinău menţionează că, la moment, Republica Moldova este alimentată cu gaze prin conducta de la Alexeevka în volumele minime necesare pentru asigurarea consumatorilor casnici şi a instituţiilor sociale. Cu regret, nu există posibilitatea tehnică de furnizare a gazelor către consumatorii debranşaţi deja de la conductele de gaze naturale.
În acelaşi timp, toţi consumatorii sunt asiguraţi cu energie electrică în volum necesar şi nu există riscuri de deconectări de la reţea, se mai arată în comunicatul Guvernului moldovean.
Anterior, şeful direcţiei pentru gazoductele din regiunea Odesa, Boris Devdera, a declarat, pentru Interfax, că presiunea "de intrare" la staţia de măsurare a gazului Orlovka (regiunea Odesa), la graniţa cu România, este de doar 2 atmosfere tehnice.
Potrivit expertului independent în energetică din Ucraina, Alexandr Narbut, presiunea în gazoduct trebuie să depăşească 40 de atmosfere, însă din cauza că Moldova a utilizat toate gazele din gazoduct, pentru a restabili presiunea este nevoie de circa 25 mil. mc de gaze
Totodată, partea ucreainană a acuzat Transnistria că a preluat ilegal cantităţi nesancţionate de gaze din gazoductul Bogorodceanî-Căuşeni-Orlovka. Din caua preluărilor ilegale de către transnistreni, livrarea de gaze a fost sistată la staţia Grebenniki.
Preşedintele administraţiei regionale din Odesa Nicolai Serdiuk a declarat că deoarece Transnistria a pompat în totalitate gazele din gazoduct, a fost liată decizia de a închide robinetul de la staţia Grebenniki. Însă locuitorii Transnistriei au pătruns pe teritoriul staţiei şi cu intenţia de a deschide robinetul. în prezent, paza la staţia Grebenniki a fost întărită. Totodat, Serdiuk a spus că va fi nevoie de 3 zile pentru a umple gazoductul cu gaze.
La rândul său, administraţia transnistreană a respins aceste acuzaţii.
Gazprom a anunţat că a început tranzitul de gaze în regim de testare pe ruta Sudja-Orlovka. Gazprom a declarat că va trimite 76,6 mil.mc de gaze, dintre care 62,7 mil. mc - spre Balcani, iar 13,9 mil. mc - spre Moldova.
Partea ucraineană a declarat că această rută este una netradiţională şi în actualele condiţii transportarea gazelor spre Europa nu este posibilă din punct de vedere tehnic. Compania Naftogaz a cerut Gazprom să reia tranzitul către toate direcţiile.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.01.2009Guvernul de la Chişinău declară că gazele promise nu au fost livrate Moldovei
Comentarii (0)