Cu cât, vom afla în scurt timp
Administraţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat într-un comunicat de presă că, potrivit estimărilor, preţul de procurare a gazelor naturale livrate de Gazprom va înregistra o creştere în primul trimestru al anului 2009. Totuşi, ANRE nu oferă o cifră concretă.
Agenţia precizează că, în conformitate cu contractul semnat în 2006 de SA Moldovagaz şi SAD Gazprom, preţul de achiziţie a gazelor naturale, în primul trimestru al anului 2009, va fi determinat reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor naturale livrate de Gazprom în ţările din Europa, înregistrat la 1 ianuarie 2009, ce va fi ajustat la coeficientul de reducere a preţului pentru R. Moldova, egal cu 0,80. Totodată, acest preţ va fi ajustat trimestrial la indicatorii de modificare a cotaţiilor preţurilor PLATT'S la gasoil şi păcură înregistraţi în ultimele nouă luni. Pe parcursul anului 2008 coeficientul de reducere a preţului pentru R. Moldova, a fost egal cu 0,75, iar preţul mediu de procurare a constituit circa 238 USD/1000 m3.
Preţul de import al gazelor pentru Moldova ar putea depăşi 300 USD/1000 m3
În condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2009, preţul mediu de comercializare a gazelor naturale livrate de Gazprom în ţările din Europa este estimat la 450 USD/1000 m3, apoi preţul de import al gazelor pentru Moldova ar putea depăşi, în primul trimestru al anului 2009, cota de 300 USD/1000 m3, estimează specialişti din domeniu.
Preţul ar putea fi chiar şi mai mare dacă Ucraina va majora taxa de tranzit a gazelor ruseşti pe teritoriul său, care, la ora actuală, este de 1,7 USD/1000 m3 la 100 km. Conform unor declaraţii oficiale, taxa ar putea fi majorată de aproape două ori, până la 3,4 USD/1000 m3 la 100 km. Altfel spus, costul tranzitului de gaze se va dubla şi se va reflecta printr-un preţ mai mare cu 17-20 USD/1000 m3.
În acelaşi timp, ANRE consideră că situaţia existentă pe piaţa mondială a produselor petroliere creează premise reale pentru menţinerea, în anul 2009, a stabilităţii preţurilor şi tarifelor la resursele energetice de pe piaţa internă a R. Moldova.
Directorul general al ANRE, Vitalie Iurcu, a motivat pronosticul Agenţiei prin faptul că reducerea preţurilor mondiale la ţiţei condiţionează nu numai micşorarea preţurilor de comercializare a benzinei şi motorinei pe piaţa R. Moldova, dar şi a cotaţiilor mondiale la gasoil şi păcură, factor esenţial la determinarea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale importate din Federaţia Rusă.
În aceste condiţii, Agenţia susţine că deşi preţul de procurare a gazelor naturale va înregistra o creştere în primul trimestru al anului 2009, ea va fi acoperită de reducerea acestui preţ în trimestrul doi.
ANRE nu va avea temeiuri pentru majorarea tarifelor existente la gazele naturale livrate consumatorilor
Aceasta înseamnă că, în prima jumătate a anului 2009, ANRE nu va avea temeiuri pentru majorarea tarifelor existente la gazele naturale livrate consumatorilor. Mai mult. În cazul în care situaţia pe piaţa mondială a produselor petroliere şi pe piaţa valutară a R. Moldova va fi stabilă, ne putem aştepta chiar la micşorarea acestor tarife, a estimat directorul general al ANRE.
În alt context, directorul general al ANRE, Vitalie Iurcu, spune că, potrivit estimărilor Agenţiei, în primul semestru al anului 2009, tarifele actuale de livrare a energiei electrice vor rămâne la acelaşi nivel, adăugând că există premise pentru ca aceste tarife să fie menţinute o perioadă şi mai îndelungată.
În cursul anului 2008, preţul de achiziţie a gazelor procurate de la Gazprom a crescut trimestrial de la 191 până la 278,71 USD /1000 m3. Urmare a acestor creşteri ANRE a actualizat tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor de două ori: în ianuarie şi în iulie 2008. Începând cu 1 august 2008, tariful mediu de livrare a gazelor naturale constituie 3523 lei//1000 m3 (fără TVA de 5%).
Guvernul ia în calcul o reducere a tarifelor la gaze pentru consumatorii finali din februarie 2009
În acelaşi timp, Guvernul a anunţat anterior că nu exclude o micşorare a tarifelor la gaze în ajunul alegerilor. Depinde de cursul de schimb leu/dolar şi de evoluţia preţurilor la resursele energetice la nivel global, susţine prim-vicepremierul Igor Dodon.
O reducere a preţului de import şi a tarifelor interne la gazele naturale ar putea avea loc începând cu trimestrul II al anului 2009. „Acest lucru va fi posibil numai dacă actualele tendinţe de micşorare a preţului petrolului la bursele internaţionale se vor menţine", a declarat prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, în cadrul unei întâlniri cu membrii consiliului de conducere al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova. Cotaţiile în ultimele nouă luni au fost însă destul de mari. De exemplu, din martie şi până în luna octombrie preţul mediu al petrolului a fost mai mare de 100 USD/barilul, iar în iunie şi iulie - în medie de 132-135 USD/barilul. Aşa că ieftinirea din ultimele luni a petrolului, gasoilului şi păcurei se va face resimţită în preţul gazelor abia peste câteva luni, dacă nu peste jumătate de an.
Sursa: ECO
Ion PREAŞCA