Zinaida Chistruga, directorul general al Camerei de Licenţiere, a menţionat în cadrul lansării programului, că acesta constituie un pas important în modernizarea activităţii instituţiei, pentru a tehnologiza cît mai mult procedura de procesare a informaţiei şi excluderea la maxim a factorului uman în acest proces. Informaţia acumulată şi stocată în cadrul programului informaţional va oferi posibilitatea agenţilor economici pentru planificarea, iniţierea sau extinderea afacerii, mai ales prin faptul că un compartiment al programului presupune perfecţionarea „ghişeului unic" de eliberare a licenţelor.
Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în RM, Asif Chaudhry, a spus că instrumentele oferite de proiect elimină barierele birocratice pentru întreprinderile private, făcînd Guvernul să fie orientat mai mult spre servicii şi permiţînd agenţilor economici să contribuie la dezvoltarea economiei.
„Schimbul de date şi documente electronice între autorităţile publice şi Camera de Licenţiere va economisi timpul şi banii agenţilor economici, iar publicarea cerinţelor pentru fiecare licenţă va oferi transparenţă şi responsabilitate", a apreciat Asif Chaudhry.
„Crearea sistemului informaţional al Camerei de Licenţiere şi în special al „Ghişeului unic", mai este importantă şi prin faptul că acest produs asigură mult-rîvnita colaborare dintre autorităţile publice în domeniul deservirii mediului antreprenorial", a menţionat premierul, precizînd că „astăzi, odată cu implementarea „Ghişeului unic", numărul mediu de documente, necesar pentru obţinerea unei licenţe, a scăzut considerabil, iar marea majoritate a acestora sînt prezentate Camerei de Licenţiere de către autorităţile publice abilitate, fără ca agentul economic să se mai adreseze acestora. La etapa actuală, doar 25 din actele aferente celor 37 de activităţi economice licenţiate, se obţin de către agenţii economici prin adresare la alte autorităţi publice, decît Camera", a mai spus Zinaida Greceanîi.
Zinaida Greceanîi a menţionat că costul licenţelor eliberate de Camerea de Licenţiere în 2009 nu va fi majorat. Premierul a salutat în special, introducerea Ghişeului Unic la Camera de Licenţiere, care a permis reducerea considerabilă a numărului mediu de documente necesare pentru obţinerea licenţei, iar 60% dintre acesta sunt prezentate direct Camerei de Licenţiere de către instituţiile publice abilitate fără ca agentul economic să fie nevoit să le obţină. "La etapa actuală doar 25 din actele aferente celor 37 de genuri de activitate licenţiate (239 de acte - n.n.) urmează a fi obţinute de către agenţii economici de la alte instituţii, însă şi aceasta nu este o limită", a declarat premierul, menţionând că şi acest număr de documente ar putea fi redus pe viitor. Zinaida Greceanîi a menţionat că implementarea principiului Ghişeului Unic permite economisirea considerabilă a banilor publici.
SIECL a fost implementat cu spijinul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională "Reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale (USAID|BIZTAR).