Guvernul Moldovei a adoptat decizia privind crearea unei subzone noi în componenţa zonei economice libere „Ungheni-Business”, pe teritoriul căreia compania cehă J&T Finance Group va construi o centrală electrică cu capacitatea de 350 MW.
Nnoua subzonă ZEL „Ungheni-Business” va fi creată pe un teren de peste 400 ha, neutilzat la moment, amplasat la 2 km de Ungheni. În această zonă vor putea activa şi alte companii. Potenţialilor investitori li se vor oferi suprafeţe pentru construcţia zonelor industriale şi organizarea activităţii de întreprinzător. Noua subzonă ZEL „Ungheni-Business” va contribui la accelerarea dezvoltării social-economice a regiunii, crearea noilor locuri de muncă, stimularea exportului producţiei autohtone.
Petru utilizarea la maxim a potenţialuilui ZEL „Ungheni-Business”, precum şi pentru atragerea noilor investitori strategici Guvernul Moldovei a decis să prelungească termenul de activitate a acesteia de la 25 până la 42 de ani, iar teritoriul ei să fie extins de la 42,34 până la 487,54 ha. Totodată, Guvernul oferă garanţii de stat pentru întreaga perioadă de funcţionare a ZEL rezidenţilor acesteia, care vor investi în fondurile fixe a întreprinderilor sale şi/sau în dezvoltarea infrastructurii zonei cel puţin 200 mil. dolari SUA.
Guvernul a decis să scutească compania J&T Finance Group de plata impozitelor pe venit pe perioada până la recuperarea investiţiilor în construcţia centralei electrice.
Amintim că guvernul Moldovei şi compania United Energy Moldova s.r.o, care intră în componenţa companiei cehe J&T Finance Group, au semnat la 22 decembrie 2008 un acord privind construcţia unei centrale electrice. Volumul investiţiilor la etapa iniţială va constitui 600 mil. euro.
Construcţia se preconizează a fi demarată în a doua jumătate a anului 2009 şi va fi finalizată în trei ani. Se prevede că centrala va începe activitatea la capacitatea proiectată în 2014. Se preconizează de asemenea că investiţiile în construcţia Centralei electrice din Ungheni vor fi recuperate timp de 10-15 ani.
Capacităţile centrale electrice pot fi extinse în perspectivă din contul construcţiei a altor două blocuri. Centrala va funcţiona pe bază de cărbune şi va fi utilată de compania cehe Skoda Power şi compania slovenă Slovenske energeticke strojarne (SES) Tlmace.
Conform acordului, United Energy Moldova s.r.o va putea furniza anual în sistemul energetic al Moldovei cel puţin 735 mil. kWt/h de energie electrică, ceea ce constituie circa 20% din volumul total al consumului intern.
Volumele rămase de energie vor fi exportate în România. În acest scop compania prevede construcţia unei LEA de 400 kV Ungheni-Iaşi. În prezent, Moldova produce doar 30% din volumul necesar de curent electric, 70% din energia consumată în republică fiind importată de la CERS Moldovenească.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.01.2009Centrala electrică ce va fi construită la Ungheni va produce energie electrică începând cu 2014
Comentarii (0)