Despre aceasta au declarat joi, la Chişinău, miniştrii de exterene ale celor două ţări Cristian Diaconescu şi Andrei Stratan. Ei au menţionat că echipele de negociatori sunt pregătite să înceapă negocierile şi că nu există divergenţe esenţiale privind cele două documente bilaterale.
Totodată, miniştirii au spus că vor fi demarate negocieri şi pe marginea Acordului de mic trafic la frontieră. Ministrul român de externe Cristian Diaconescu a precizat că autorităţile moldovene nu condiţionează semnarea acordului de mic trafic de semnarea celorlalte două tratate menţionate anterior.
"În acest moment suntem în situaţia de a putea evalua şi finaliza dialogul pe toate planurile, mai ales în ceea ce priveşte cadrul juridic bilateral între cele două state. Delegaţiile noastre, echipele de negociatori, vor primi semnalul necesar pentru a analiza cât se poate de atent stadiul în care s-a ajuns pe aceste negocieri şi care sunt oportunităţile pentru finalizarea cât mai rapidă a negocierilor pe toate pachetele de negocieri", a declarat Diaconescu după întrevederea cu omologul său Andrei Stratan, referindu-se la controversatele documente pe care Chişinăul le cere cu insistenţă - Tratatul politic de bază şi Tratatul privind frontierele de stat.
"Cred şi am speranţa, într-un spirit de bună-credinţă, în scopul de a deservi interesul naţional al ambelor state, într-un bun spirit de cooperare, aşa cum a rezultat din discuţiile din această dimineaţă (joi - n.r.), că vom găsi soluţiile pentru problemele care încă sunt în discuţie", a punctat Diaconescu.
Ministrul molodvean de externe a insistat asupra ideii că în ultimii ani discuţiile nu au stat pe loc. "În ultimii ani discuţiile nu au stagnat, au avut negocieri şi consultări la Bucureşti şi Chişinău. Au rămas foarte puţine paranteze pătrate care mai trebuie îndepărtate", a spus Andrei Statan.
Totodată, Stratan a precizat că denumirea tratatului de bază cu România este Tratatul de parteneriat şi cooperare.
De asemenea, cei doi miniştri au dat semnale pozitive şi în ceea ce priveşte acordul de mic trafic, care ar permite cetăţenilor din preajma graniţei comune să se deplaseze liber, fără a necesita vize. "Echipele de negociatori sunt astăzi pregătite pentru a relua discuţiile pe acest subiect foarte, foarte important şi suntem optimişti că această vizită se realizează la începutul anului 2009 şi mai avem încă timp destul, dar în acelaşi timp nu prea mult, pentru că problemele sunt foarte importante, să găsim soluţia şi numitorul comun în ceea ce priveşte aceste documente care sunt astăzi pe ordinea de negocieri", a spus, vicepremierul Andrei Stratan.
Cristian Diaconescu a ţinut să mai precizeze că nu a sesizat vreo conţionare din partea moldoveană a semnării acordului de mic trafic la frontieră de semnarea celorlalte două tratate menţionate anterior. "Din discuţiile de astăzi de la Chişinău, atât cu ministrul Stratan, cât şi cu preşedintele Voronin, nu am înţeles că ar exista vreo condiţionalitate în acest sens. Vă asigur că fiecare dintre state îşi cunoaşte interesele din acest punct de vedere şi nu este dispus să instaleze un blocaj pe o anumită conotaţie de pe un document sau altul, pentru că avem foarte multe proiecte comune. Cred că de partea moldoveană există disponibilitatea pentru a scoate din discuţie elemente care ar putea împiedica aceste proiecte comune", a explicat minstrul român.
Chişinăul este de acord cu deschiderea consulatelor la Cahul şi Bălţi numai în sistem de reciprocitate
Precum a declarat ministrul moldovean de externe Andrei Stratan, la întrevederea cu omologul său român Cristian Diaconescu, s-a discutat despre deschiderea unor consulate ale României la Cahul şi Bălţi în sistem de reciprocitate cu deschiderea unor consulate moldovene la Iaşi şi Constanţa.
Andrei Stratan a menţionat că ministrul român va merge la Consulatul României şi va vedea problemele cetăţenilor moldoveni care stau prin preajma Consulatului pentru a aştepta viza de intrare în ţara vecină.
La rândul său, Diaconescu a recunoscut că, din punct de vedere consular şi juridic, sunt necesare schimbări pentru ambele părţi. De asemenea, România este deschisă pentru o poziţie mai flexibilă pentru rezolvarea problemelor consulare, a mai spus minstrul Diaconescu fără a da detalii.
România sprijină soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul formatului 5+2
"Din punctul de vedere al României, în acest moment nu vrem o poziţie separată privind Transnistria, alta decât cea a Uniunii Europene. Această atitudine a părţii române este în acest moment subliniată de toţi partenerii care fac parte din formatul 5 plus 2", a declarat minstrul român de externe, subliniind că România este prezentă la negocieri prin UE.
"Orice soluţie găsită trebuie să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova", a adăugat Diaconescu.
Astfel, ministrul român de externe a renunţat la declaraţiile sale anterioare, potrivit cărora formatul 5 +2 nu prea a dat rezultate şi că România ar trebui să participe direct la procesul de negocieri în problema transnistreană.
La rândul său, ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan a precizat că "nici Chişinăul nu intenţionează să modifice formatul 5 plus 2", fiiind excluse alte variante vehiculate în cursul anului 2008 -"1+1", 2+1" etc.
Moldova şi România îşi vor intensifica cooperarea transfrontalieră
Precum a declarat ministrul român de externe Cristian Diaconescu, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău, în cadrul întrevederii cu ministrul moldovean de externe a fost discutat la nivel pragmatic cooperarea transfontalieră dintre România şi Moldova. Cristian Diaconescu a declarat că România şi Moldova trebuie să-şi îmbunătăţească cadrul juridic, dar şi procesul operaţional şi logistic pentru a dezvolta în ritm acsendent relaţiile comercial-economice bilaterale. Aceasta înseamnă că şi din punct de vedere legal cât şi din punct de vedere a activităţii în zona transfrontalieră părţile trebuie să asigure circulaţia cât mai liberă a serviciilor, persoanelor şi bunurilor.
Precum a menţionat Andrei Stratan, domeniile în care cele două ţări şi-ar putea intensifica cooperarea transfrontalieră sunt: securitatea energetică, transport, infrastructură şi mediu. De asemenea, ministrul moldovean de externe a spus că diplomaţiile celor două ţări, oamenii politici, trebuie să sprijine interesul agenţilor economici din cele două ţări de a participa la proiecte de acest fel, în special, cu finanţare europeană.
Andrei Stratan a reiterat interesul Moldovei faţă de proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco
Andrei Stratan a spus că în cadrul întrevederii cu omologul său român au fost examinate posibilităţile pe care ar putea să le ofere teoretic şi practic proiectul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană. Ministrul moldovean a menţionat că Moldova şi-a expus nu odată disponibilitatea şi interesul faţă de acest proiect şi că despre aceata s-a discutat şi la întrevederea cu ministrul român de externe.
Stratan a spus că în următoarea perioadă în capitalele unor ţări europene vor avea loc mai multe reuniuni pe tema securităţii energetice, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte legate de securizarea energetică a statelor membre ale UE. Ministrul moldovean de externe şi-a exprimat convingerea că în cadrul acestor reuniuni nu se va uita şi de ţările vecine ale UE, inclusiv Moldova. "Am fi foarte deschişi şi intersaţi ca partenerii noştri europeni şi, inclusiv prin România, să participe la realizarea, cu fondurile partenerilor europeni, a acestor proiece în domeniul energetic", a spus Stratan. Cei doi diplomaţi au discutat şi problema livrării gazelor, problema securităţii energetice, a căilor de transport a exportatorilor de energie.
Stratan a menţionat că Moldova se află în ultima fază de aderare la Tratatul energetic al UE şi că în cadrul acestui tratat ar putea deja avea în persoana României un partener în ce priveşte transportarea energiei electrice, cât şi a altor resurse energetice. Andrei Stratam a declarat că Moldova a fost şi poate fi şi mai departe o ţară de tranzit, inclusiv de tranzit nu numai a gazelor naturale, dar şi a energiei electrice.
La rândul său, ministrul român de externe Cristian Diaconescu a salutat aşteptarea pozitivă a Moldovei faţă de proiectul Nabucco, menţionând că acest fapt este unul foarte bun. Totodată, Diaconescu a spus că, din punctul de vedere al României proiectul strategic Nabucco rămâne în vigoare şi în acest moment Bucureşti-ul încearcă că convingă partenerii europeni în legătură cu utilitatea acestui proiect şi cu oferirea de mijloace financiare. „Am abordat foarte serios şi avem proiecte comune, pe care ne gândim cel puţin la nivel politic în acest moment în ceea ce priveşte capacitatea de interconectivitate între România şi Moldova", a spus ministrul român de externe. Cristian Diaconescu a precizat că există câteva iniţiative europene care se vor concretiza în domeniul securităţii energetice. Potrivit ministrului român de externe Comisia Europeană ar putea aloca fonduri pentru ţările, ce vor dori să creeze reţele de interconectivitate. De notat că România procură în prezent energie electrică de la CERS Moldovenească, amplasată în regiunea transnistreană.
Potrivit Biroului Vamal al Moldovei, în anul 2008, exportul de energie electrică de la CERS Moldovenească în România a sporit cu 88,6%, constituind circa 43,2 mil. dolari SUA.
Totodată, conform Biroului Naţional de Statistică din Moldova, în ianuarie-noiembrie 2008, Moldova a exportat în România mărfuri în valoare de 315 mil. dolari SUA sau cu 65,% mai mult decât în perioada similară a anului 2007. Totodată, importurile din România au constituit 566 mil. dolari SUA, majorându-se cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. România îşi menţine astfel locul întâi la exporturi, deţinând 21,3% din total export din Moldova şi ocupă locul trei la importuri - cu o pondere de 12,6% din importuri