Ministrul de Externe roman, Cristian Diaconescu, si omologul sau ucrainean, Volodimir Ogrizko, au declarat vineri, la Kiev, ca cele doua tari vor respecta decizia Curtii Internationale de Justitie privind platoul continental al Marii Negre, informeaza NewsIn. Cei doi au refuzat sa faca "speculatii" privind decizia Curtii.
"Cred ca este prematur sa anticipam continutul deciziei de la Haga. Nu se poate pune problema, cel putin din punctul nostru de vedere, de a face speculatii in acest sens", a declarat ministrul roman de Externe, aflat vineri in vizita oficiala in Ucraina.
"Va fi o decizie care se va aplica si revine factorului politic sa se concentreze pe teme mult mai importante, de natura bilaterala, regionala si internationala, care in acest moment reprezinta argumente pozitive in relatia Romaniei cu Ucraina", a continuat ministrul.
Volodimir Ogrizko a subliniat, la randul sau, ca nu va comenta decizia ce va fi data in viitor, dar a dat asigurari ca decizia finala va fi respectata.
"Noi nu comentam deciziile care vor fi date in viitor, ci doar faptele care sunt implinite. Vom astepta decizia Curtii de la Haga pentru ca aceea va fi decizia finala si o vom respecta", a declarat ministrul. Mai mult, Ogrizko, considera ca decizia luata de Curtea Internationala de Justitie va ajuta la dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale dintre Romania si Ucraina.
"Sunt sigur ca aceasta decizie va fi o buna temelie pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor ucraineano-romane, inclusiv pentru dezvoltarea relatiilor in spatiul continental al Marii Negre. Si Romania si Ucraina sunt sunt tari riverane la Marea Neagra. Azi suntem vecini, in viitor poate vom fi membri ai aceleiasi Uniuni", a conchis Volodimir Ogrizko.
Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat in trecut ca incearca sa propuna autoritatilor de la Kiev exploatarea comuna a platoului continental al Marii Negre.
"Incerc, cu toata prietenia, sa comunic partii ucrainene ca acest verdict va avea o influenta pozitiva asupra relatiei bilaterale, inlaturand un subiect de disputa. De exemplu, incercam sa propunem Ucrainei exploatarea economica in comun a zonei partajate de Curtea de la Haga, lucru ce ar putea aduce avantaje ambelor tari", a explicat, in urma cu o saptamana, ministrul.