Romania a concretizat negocierile cu UE privind acordul de mic trafic de frontiera romano-ucrainean, urmand ca acest document sa fie semnat cu Kievul cat mai curand posibil, a anuntat, vineri, seful MAE Cristian Diaconescu, aflat la Kiev.
"Va fi finalizat cat mai curand acordul privind micul trafic de frontiera, care va da o mai mare libertate de miscare cetatenilor din preajma granitei ucraineano-romana.
Avem proiecte pe foarte multe planuri si apreciem profunzimea si seriozitateaa partenerilor ucraineni", a declarat Diaconescu, dupa intrevederea cu omologul sau Volodimir Ogrizko.
Intrebat daca acordul va fi semnat cu ocazia vizei lui Traian Basescu in Ucraina, pentru reuniunea Comisiei mixte prezientiale romano-ucrainene, Diaconescu a accentuat ca Romania a concretizat negocierile cu UE pentru acest document.
"In momentul in care va fi stabilita o data finala a vizitei, sigur ca vom discuta si agenda. Rolul ministerelor si institutiilor este de a finaliza documentele pentru aceasta vizita", a explicat ministrul roman.
"In ceea ce priveste acordul de mic trafic, ne aflam in faza finala de elaborare a acestuia, partea romana concretizand negocierile cu Comisia Europeana", a spus seful diplomatiei romane, fara a da detalii despre ce anume inseamna aceasta concretizare. "Evaluez ca suntem in situatia de a semna acest acord cat mai curand posibil", a mai spus Diaconescu.
Prin semnarea acordului de mic trafic, locuitorii din apropierea granitei romano-ucrainene nu ar mai avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minim un an, ce le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita de la frontiera cu Romania.
Negocierile bilaterale cu Ucraina s-au finalizat din iulie 2008, dar Romania trebuia sa stabileasca, in concordanta cu prevederile UE, lista de localitati care intra sub incidenta acestui document, perimetrul aspura caruia va fi aplicat acordul neputand fi mai mare de 30 pana la 50 de kilometri.
Romania a propus si Republicii Moldova si Serbiei un astfel de acord, dar discutiile cu Ucraina sunt in stadiul cel mai avansat, asteptandu-se practic doar avizul din partea Comisiei Europene. Cu R. Moldova discutiile nu s-au concretizat, iar Serbia nu a oferit inca un raspuns la propunerea Romaniei.
La Kiev, ministrul roman a avut, de dimineata, convorbiri cu omologul sau ucrainean, Volodimir Ogrizko, urmand sa fie primit, in a doua parte a zilei, de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, de presedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin, si de alti oficiali ucraineni.
Sursa: Ziare.com