Recenta criza a gazelor a dat un nou impuls planului de a construi un gazoduct prin Turcia si Balcani, care ar urma sa transporte gaze naturale din Asia Centrala catre Europa de Vest si sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia. La initiativa premierului ungar Ferenc Gyurcsány, la Budapesta incepe marti a doua conferinta internationala pe tema realizarii proiectului Nabucco, la care vor participa oficiali din Uniunea Europeana si din Asia Centrala, anunta Reuters.
- Nabucco, investitie prioritara pentru UE
Prima conferinta internationala pe aceasta tema, intitulata "Provocarile livrarilor de gaze naturale in Europa - O competitie vie. Posibile noi cai de transport si tranzitare a gazului natural - rolul Nabucco", a avut loc pe 14 septembrie 2007, cu participarea a 250 de reprezentanti din 15 tari.
Proiectul Nabucco fusese declarat "investitie prioritara" de catre Uniunea Europeana inca din mai 2007.
Reuniunea de marti are loc la initiativa Ungariei, intentia Guvernului de la Budapesta fiind aceea de a conferi Ungariei un rol de distribuitor regional de gaze naturale, in primul rând prin infiintarea unor depozite subterane. De asemenea, pe langa construirea de depozite subterane, la fel de importanta este si interconectarea retelelor de transport a gazelor ale tarilor central si est-europene, similar cu interconectarea realizata deja de statele occidentale, potrivit MTI, citat de Rador.
Oficialii din Uniunea Europeana si cei din Asia Centrala se intalnesc in incercarea de a revitaliza discutiile privind construirea gazoductului Nabucco, estimata la 10 miliarde de euro (echivalentul a 12,96 miliarde de dolari).
La reuniune participa reprezentanti ai membrilor consortiului, din Austria, Bulgaria, Germania, România si Turcia, premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, reprezentanti ai Guvernului din Azerbaijan si Irak, precum si oficiali din Turkmenistan.
- Cea mai buna ocazie din ultimii ani pentru a marca progrese
Pe lista celor mai importante probleme ce urmeaza a fi discutate la reuniunea de la Budapesta se afla asigurarea aprovizionarii cu o cantitate suficienta de gaze a conductei Nabucco, dar si o disputa cu Turcia, care cere sa pastreze 15% din cantitatea de gaze ce ar urma sa ii tranziteze teritoriul. Celelalte state, partenere in cadrul consortiului, se opun, insa, cererii Turciei, sustinand ca aceasta trebuie sa fie doar tara de tranzit.
"Nicio campanie de relatii publice din lume nu ar fi oferit proiectului Nabucco la fel de multa atentie ca disputa dintre Ucraina si Rusia", a afirmat Bernadett Budai, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Budapesta, citata de Reuters. "Este cel mai potrivit moment din ultimii ani pentru a marca un progres", a adaugat ea.
Nabucco ar urma sa transporte, anual, 30 de miliarde de metri cubi de gaze din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu pana in Austria, pe o distanta de 3.300 de kilometri, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la un centru de distributie din Austria. Obiectivul Nabucco este asigurarea a 5% din necesarul anual de gaze naturale al continentului.
Sursa: HotNews