Decizia de a aproba, de principiu, proiectul Strategiei a fost luată în cadrul şedinţei Comisiei speciale, prezidată de premierul Zinaida Greceanîi, după ce documentul a fost publicat şi discutat cu reprezentanţi ai societăţii civile, informează serviciul de presă al Guvernului.
În cadrul şedinţei, Viceprim-ministrul Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a remarcat interesul sporit al societăţii civile faţă de acest document, precizînd că majoritatea propunerilor înaintate de organizaţiile non-guvernamentale au fost acceptate şi incluse în proiectul Strategiei securităţii naţionale.
La propunerea Prim-ministrului Zinaida Greceanîi, proiectul Strategiei a fost aprobat de principiu şi înaintat spre examinare în şedinţa Guvernului. Ulterior, documentul va fi transmis pentru aprobare în Legislativ.
Amintim că Strategia a fost elaborată pe baza principiilor Concepţiei securităţii naţionale, aprobate de Parlament la 22 mai 2008. Pornind de la prevederile Concepţiei, întregul ansamblu de acţiuni orientate spre asigurarea securităţii naţionale are la bază statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.
În perioada 31 decembrie 2008 - 19 ianuarie 2009, Proiectul Strategiei a fost accesibil pe saiturile Guvernului şi al MAEIE şi altor autorităţi guvernamentale, perioadă în care au fost organizate mai multe acţiuni cu participarea experţilor societăţii civile, care s-au expus asupra prevederilor documentului.
Totodată, acţiunile prevăzute de Strategie vor fi subordonate obiectivelor securităţii naţionale a Republicii Moldova, precum urmează: asigurarea şi apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale, ordinii constituţionale, dezvoltării democratice, securităţii societăţii şi a cetăţenilor Republicii Moldova, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi peste hotarele ei, consolidarea statalităţii Republicii Moldova, apărarea şi promovarea valorilor naţionale.