Preşedintele României Traian Băsescu a declarat luni seara la TVR1 că Republica Moldova are şansa să semneze un acord cu UE în condiţii foarte bune, graţie insistenţelor României pe lângă preşedinţia franceză, dar pentru aceasta este esenţial să organizeze alegeri corecte.
Şeful statului a arătat că negocierea noului acord ce va statua relaţiile Republicii Moldova cu UE nu va începe decât după alegerile parlamentare care vor avea loc probabil la începutul lunii aprilie.
"Mă aştept totuşi ca în Republica Moldova, care are şi datorită insistenţei României sau, dacă vreţi, mai degrabă insistenţei României în preşedinţia franceză, Moldova are şansa să semneze un acord cu UE în condiţii foarte bune. Negocierea acordului nu începe până după alegeri. Dacă alegerile vor fi corecte şi va rezulta o conducere democratică a Republicii Moldova, acel acord va ajuta foarte mult Moldova în avansul ei către UE", a declarat Băsescu, subliniind sprijinul personal acordat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cărui ţară a deţinut până la 1 ianuarie preşedinţia UE."Este, practic, acceptarea în timpul preşedinţiei franceze şi trebuie să spun foarte deschis: preşedintele Sarkozy ne-a ajutat foarte mult aici", a menţionat Băsescu.
"Şansa pe care o are Republica Moldova este unică şi nu ar trebui s-o rateze, iar acest lucru se înscrie în ceea ce noi susţineam tot timpul, să nu fie decuplată Republica Moldova de statele din Balcanii de Vest, care şi ele aspiră la un statut european mai devreme sau mai târziu. Deci nu-mi doresc decât ca observatorii să constate că în Republica Moldova au fost alegeri corecte", a conchis Băsescu.
Puterea de la Chişinău este acuzată adesea că îngrădeşte libertatea presei şi că hărţuieşte unele partide de opoziţie. Preşedintele moldovean Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor aflat la putere, a anunţat vineri seara că nu va renunţa la politică după expirarea celor două mandate prezidenţiale, iar după alegerile parlamentare din primăvară va fi deputat în Parlament şi va rămâne în epicentrul vieţii politice moldovene.
Conform Constituţiei, Republica Moldova este republică parlamentară, însă în ultimii opt ani centrul puterii politice a fost mutat la Preşedinţie, rolul Parlamentului fiind unul secundar. Mai mulţi experţi de la Chişinău sunt de părere că odată cu expirarea celor două mandate prezidenţiale ale lui Vladimir Voronin, acesta va muta centrul puterii în Parlament, continuând să rămână pentru încă cel puţin patru ani cel mai influent factor politic.
Republica Moldova a avut până de curând un acord cu UE în cadrul politicii de vecinătate, dar vrea să încheie un nou document cu blocul european, de dorit un acord de asociere, care să intensifice relaţiile şi apropierea de UE.
Sursa: Adevărul