Trimite e-mail | Printeaza
Externe
28.01.2009

FMI avertizează că actuala criză economică este deosebit de gravă

FMI avertizează că actuala criză economică este deosebit de gravă

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că lumea se confruntă cu cea mai gravă criză economică semnalată vreodată, după cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultima sa prognoză, "World Economic Outlook", dată publicităţii miercuri, FMI afirmă că, la nivel mondial, rata creşterii economice va fi, în acest an, de numai o jumătate de procent, în condiţiile în care, la data de 6 noiembrie 2008, Fondul estima că în 2009 creşterea economiei mondiale nu va depăşi 2,2 procente.

"Ne aşteptăm în prezent ca economia mondială să se oprească practic", a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard.

Potrivit noilor estimări, în 2009 economia mondială va înregistra cel mai scăzut ritm de creştere din ultimii 60 de ani.

"În pofida acţiunilor de amploare demarate de guvernele şi băncile centrale din întreaga lume, tensiunile financiare rămân acute, trăgând în jos economia reală", arată noile perspective.

De asemenea, FMI şi-a revizuit şi estimările referitoare la pierderile provocate băncilor din întreaga lume de activele toxice din SUA. În prezent, Fondul se aşteaptă ca aceste pierderi să se ridice la 2.200 miliarde de dolari, faţă de 1.400 miliarde de dolari cât estima în luna noiembrie.

FMI consideră că actuala criză economică este deosebit de gravă, iar dacă prognoza se verifică, majoritatea economiştilor ar vorbi despre o recesiune la nivel mondial. Venitul personal va înregistra o scădere drastică, pentru că numărul populaţiei creşte mai rapid decât rata prognozată a creşterii economice.

FMI estimează că, în ţările dezvoltate, creşterea economică se va reduce simţitor, dar că, în ţările în curs de dezvoltare şi în ţările din lumea a treia, creşterea economică va scădea în mod drastic.

Evoluţia Produsului Intern Brut a fost revizuită în scădere netă pentru toate marile economii. În cazul economiei americane, prima economie a lumii, FMI mizează în prezent pe un recul de 1,6 procente în 2009, după o creştere de 1,1 procente în 2008. În noiembrie 2008, FMI prognoza pentru SUA o contracţie de 0,7 procente în 2009. Pentru zona euro, Fondul prognozează în prezent o contracţie de două procente (după o creştere de un procent în 2008), revizuindu-şi în scădere semnificativă estimările anterioare care vorbeau de o contracţie de 0,5 procente.

La rândul lor, economiile în dezvoltare ar urma să cunoască o creştere relativ slabă, de 3,3 procente, în 2009 după o creştere de 6,3 procente în 2008. China va rămâne ţara cu cel mai mare ritm de creştere economică din lume, cu o progresie a PIB de 6,7 procente în 2009 după o creştere de nouă procente în 2008. Urmează India cu o creştere de 5,1 procente în 2009, după o creştere de 7,3 procente în 2008.

Pentru Europa Centrală şi de Est, noile prognoze ale FMI vorbesc de un recul de 0,4 procente în 2009, după o creştere de 3,2 procente în 2008, urmată de un avans de 2,5 procente în 2010. Fondul şi-a revizuit în scădere cu 2,6 puncte estimările anterioare publicate în noiembrie. AGERPRES

cuvinte-cheie: FMI | criză economică

Comentarii (0)

 

Related news

Sus