În Raportul de monitorizare a procesului preelectoral, Liga pentru Apărarea Dreptului Omului (LADOM) notează că în perioada preelectorală de monitorizare (23 decembrie 2008 - 27 ianuarie 2009) au fost observate o serie de evoluţii pozitive, dar şi unele aspecte negative care pot periclita activitatea organelor electorale şi a concurenţilor electorali şi, respectiv, pot afecta integritatea procesului electoral şi principiile de alegeri libere şi corecte.
Referitor la aspectele pozitive a fost menţionat Parlamentul a făcut transparenţă şi previzibilitate în ceea ce ţine de data numirii alegerilor parlamentare, iar Comisia Electorală Centrală a continuat pregătirile pentru viitoarele alegeri şi pentru prima dată a acreditat observatori naţionali la alegeri înainte de stabilirea datei alegerilor. Totodată îÎntre partidele politice şi societatea civilă s-a stabilit un dialog constructiv şi transparent. Mai multe instituţii de media s-au angajat să reflecte desfăşurarea campaniei electorale nepărtinitor şi echidistan, iar preşedintele Moldovei a dat asigurări autorităţilor internaţionale că nu vor fi făcute presiuni asupra instituţiilor mass-media. De asemenea printre aspectele pozitive se numără şi lansarea de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului a lansat proiectul Concepţiei reflectării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de către instituţiile audiovizualului din RM, care urmează a fi supus dezbaterilor.
În acelaşi timp, au continuat să fie observate tendinţe negative. Astfel, Parlamentul nu a reacţionat pozitiv la constatările şi recomandările făcute de Coaliţia 2009 în ceea ce ţine de necesitatea asigurării drepturilor politice ale cetăţenilor. Totodată, Parlamentul nu a reacţionat la declaraţiile Procurorului General referitoare la tentativa de asasinare a vicepreşedintelui Parlamentului în care au fost vizaţi mai mulţi deputaţ. Organele de forţă continuă să îngrădească drepturile politice ale cetăţenilor şi sunt învinuite de unele partidele politice de implicare ilegală în procesul politic. De asemenea, partidele politice sunt puse în situaţia de a căuta soluţii de depăşire a restricţiilor legislative, care au un impact negativ asupra proceselor politice din societate.
Proiectul „Observarea alegerilor parlamentare 2009” este implementat de Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009.
În perioada preelectorală de observare, LADOM prin intermediul a 6 coordonatori regionali şi 37 de observatori pe termen lung, continuă monitorizarea gradului de pregătire a organelor electorale şi activităţilor autorităţilor publice centrale şi locale, a partidelor politice şi mass-media, precum şi modul de realizare a drepturilor şi libertăţilor politice a cetăţenilor. În acest context, prezentul Raport reprezintă o privire de ansamblu asupra evoluţiei activităţilor tuturor subiecţilor ce urmează a fi implicaţi în procesul electoral şi are drept scop de a evidenţia atît evoluţiile pozitive, cît şi tendinţele negative, precum şi deficienţele procesului preelectoral, care pot afecta corectitudinea, transparenţa şi libertatea alegerilor