Trimite e-mail | Printeaza
Externe
29.01.2009

Forumul de la Davos, prima zi: Marile puteri se acuza reciproc. Atmosfera este una sumbra

China si Rusia au declarat, miercuri, ca motivul colapsului financiar este cumulul mare de datorii si au lansat un apel pentru o cooperare globala cu scopul reabilitarii sistemului economic mondial.

"Sistemul financiar existent a esuat" a declarat Putin, in fata liderilor economici si politici adunati la Formul Economic Mondial de la Davos. Potrivit acestuia, cresterea economica s-a bazat pe lacomie; in timp ce unii fabricau bani neincetat si consumau din abundenta, altii produceau bunuri ieftine si economiseau. Aceasta critica evidenta la adresa Statelor Unite ale Americii a fost sustinuta si de Premierul chinez, Wen Jiabao, care a declarat ca politicile macroeconomice proaste si cresterea nesustinuta existente in anumite tari "caracterizate de economisiri putine si cosum ridicat" reprezinta principalele motive ale crizei. De asemenea, Wen a criticat si "goana oarba dupa profit".

In ciuda criticilor aduse politicilor economice din Occident, atat China, cat si Rusia s-au declarat sustinatoare ale economiei de piata, au respins protectionismul si au lansat un apel pentru ca principalele 20 de economii ale lumii sa lucreze impreuna la un sistem mondial care sa asigure buna functionare a economiilor de piata si a institutiilor financiare.

Inainte de discursul lui Wen, s-a iscat un conflict in legatura cu rata de schimb a Beijingului, dupa ce noul secretar al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a etichetat China ca fiind un manipulator al ratei de schimb, saptamana trecuta. Un diplomat chinez a declarat ca Washingtonul are destule dovezi care arata ca statul chiez nu manipuleaza rata de schimb. Wen nu a facut referire directa la acest scandal in discursul lui, desi comentariul sau cu privire la economisirile putine facea referire directa la faptul ca SUA este finantata de China. Wen se astepta la o crestere economica de 8% in China, anul acesta, cu 13% mai putin decat in 2007.

Presedintele Bancii Centrale Europene,  Jean-Claude Trichet a sustinut si el necesitatea unor reforme majore pentru reabilitarea economiei si a declarat ca Grupul celor 20, ai carui lideri se vor inalni in cadrul unui summit in luna aprilie, lucreaza bine in privinta politicilor economice.

Bancherii prezenti la intalnire nu au avut prea multe de spus, iar cei care au indraznit sa isi exprime ingrijorarea ca politicile guvernului vor ingreuna cresterea economica au fost ignorati sau li s-a amintit de planurile de ajutor economic oferite de guvern.

Atmosfera generala a fost una sumbra, iar Fondul Monetar International a prezis o incetinire semnificativa a cresterii economice anul acesta si a avertizat in privinta riscurilor mari de deflatie. Astfel, fondul de investitii independent Dubai International Capital are retineri in privinta investitiilor pe termen lung, potrivit declaratiilor presedintelui DIC, Sameer al-Ansari, pentru Reuters.

Sursa: HotNews.ro

cuvinte-cheie: Davos

Comentarii (0)

 

Sus