Şase persoane cu feţele acoperite au atacat cu gaze lacrimogene marţi, la Chişinău, un grup de protestatari care manifestau în faţa Procuraturii Generale împotriva încălcării drepturilor omului de către autorităţi, iar poliţia nu a intervenit. Mascaţii au declarat că au primit pentru "misiunea sa pentru Patrie" câte o mie de lei.
Potrivit relatărilor ProTv Chişinău, protestul în faţa Procuraturii a început paşnic. Manifestanţii, membri ai câtorva ONG-uri, au venit pentru a-l sprijini pe Anatol Mătăsaru care a fost reţinut de câteva ori de către poliţie. La un moment dat câţiva bărbaţi mascaţi au tăbărât pe protestatari. Mascaţii i-au atacat cu gaze lacrimogene şi i-au lovit cu pumnii şi cu picioarele, iar manifestanţii au încercat la rândul lor să se apere. În urma altercaţiei, mai multe persoane s-au ales cu răni uşoare.
Unul dintre atacatori a declarat că a fost plătit cu o mie de lei pentru a face acest lucru. În tot acest timp poliţia nu a intervenit. Ministerul de Interne nu a comentat deocamdată acest incident.
Primăria municipiului Chişinău a emis un comunicat de protest în care a calificat acţiunile poliţiei drept complicitate la actul de huliganism. Partidul Liberal consideră că atacul a fost inspirat şi orchestrat de structurile de forţă ale Republicii Moldova.
Acţiunea de protest a fost organizată de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, ca răspuns la încălcarea de către autorităţi, tot mai frecventă în ultimul timp, a drepturilor omului, ibertăţii de expresie şi a libertăţii întrunirilor.
Atacul celor şase indivizi nu a durat mai mult de cinci minute dar a provocat victime. Inclusiv preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Ştefan Urâtu, unul din organizatorii protestului, a fost uşor rănit.
Ştefan Urâtu a depus o plângere la Procuratura Generală pentru identificarea persoanelor care l-au agresat. Martorii spun că poliţia nu şi-a apariţia la faţa locului. Ulterior, protestatarii au mers să picheteze Ministerul Afacerilor Interne.
Primăria Chişinău a calificat incidentul drept "un nou abuz împotriva libertăţii la întrunire şi exprimare”.
Primăria condamnă acţiunile persoanelor care au intervenit violent într-o manifestare paşnică de protest, organizată de reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale în faţa Procuraturii Generale pentru a atrage atenţia comunităţii naţionale şi internaţionale asupra încălcării libertăţii la întrunire în Republica Moldova.
"Considerăm că folosirea gazelor lacrimogene împotriva persoanelor care protestau paşnic este o infracţiune şi cei care se fac vinovaţi de acest abuz trebuie traşi la răspundere, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, suntem profund îngrijoraţi de faptul că poliţia municipală nu a intervenit pentru a curma intenţiile huliganice ale acelor indivizi”, se spune în comunicat.
"Incidentul de astăzi dovedeşte încă o dată că poliţia municipală, finanţată din bugetul municipiului Chişinău, nu-şi îndeplineşte atribuţiile, nu intervine pentru a menţine ordinea publică şi a apăra drepturile cetăţeanului la libera exprimare şi la întrunire, ci, dimpotrivă, împiedică şi curmă exercitarea acestor drepturi fundamentale. Regretăm că în ultimul timp organele de drept, menite să apere ordinea publică, tot mai frecvent se dedau unor acţiuni care subminează definitiv libertăţile omului în Republica Moldova”, se mai spune în comunicatul Primăriei Chişinău.