Expertul economic de la Centrul analitic Expert-Grup Ana Popa a declarat marţi, în cadrul unei conferinţei de presă, că Legea bugetului pentru anul 2009 şi cadrul de cheltuieili pe termen mediu (CCTM) trebuie modificate, deoarece indicatorii macroeconomici reali nu corespund cu cei menţionaţi în aceste documente. În special, cele două documente conţin o creştere economică de 6%, o creştere a exporturilor cu 24% şi o creştere volumului producţiei industriale cu 7,45%.
Potrivit Anei Popa, în prezent avem nişte prognoze macroeconomice care nu sunt credibile din cauza lipsei resurselor financiare, tehnice şi umane, ceea ce va face ca în anul 2009 Legea privind bugetul de stat să fie modiciată.
Chiar dacă aceste modificări nu vor fi operate până la alegerile parlamentare, aceastea vor trebui făcute imediat după alegeri şi noul guvern va avea de înfruntat multe probleme la capitolul venituri bugetare. Astfel, bugetul de stat pentru 2009 deja a suferit modificări, în urma cărora deficitul bugetar a fost majorat până la 495 mil. lei.
Potrivit Anei Popa, în anul 2009 deficitul bugetar se va majora substanţial din cauza scăderii veniturilor bugetare. Veniturile vor scădea din cauza reducerii constante a volumului de remitenţe, de reducerea volumului exporturilor şi importurilor, care sunt sursele principale de formare a bugetului din Moldova.
Totodată, Ana Popa a menţionat lipsa de corelare dintre Legea bugetului pentru 2009 şi CCTM.
Astfel, dacă în CCTM una din priorităţile majore sunt investiţiile capitale, atunci în Legea bugetului de stat 68,7% din cheltuieli pentru anul viitor ţin de sfera socială, acestea neglijând necesitatea economiei moldoveneşti pentru investiţii în capitalul fix.
În cadrul aceleeaşi conferinţe de presă, prilejuită de prezentării noului număr al publicaţiei trimestriale „Euromonitor”, experţii de la Asociaţia pentru democraţie participativă ADEPT şi Centrul Analitic Expert-Grup au menţionat principalele realizări ale Moldovei pe plan economic în trimestrul IV al anului 2008. Acestea sunt: intensificarea relaţiilor comerciale cu UE, menţinerea inflaţiei joase şi creşterea PIB-ului. Experţii au punctat că, în pofida crizei mondiale, Moldova a reuşit să obţină o creştere economică în 2008.
Cel mai puternic în primele trei tirmestre ale anului 2008 a crescut producţia agricolă – cu 23,8%, iar producţia industrială în 11 luni ale anului s-a majorat cu 1,2%. Totodată, experţii au menţionat că această creştere se datorează în mare parte revenirii agriculturii de pe urma secetei din anul 2007, iar în anul 2009 nu se aşteaptă creşteri spectaculoase la acest capitol.
De asemenea, experţii au menţionat că în 2009 criza mondiala va afecta Moldova, exportatorii fiind deja afectaţi. Potrivit experţilor, cele mai efectate domenii de export sunt produsele alcoolice pe paţa CSI (Kazahstan, Ucraina), textilele – din cauza scăderii cererii pe piaţa UE şi metalele.
Printre evoluţiile negative ale trimestrului IV al anului 2008, au mai fost menţionate: anularea de către Banca Mondială a unui credit în valoare de 11 mil. dolari SUA acordat pentru reabilitarea drumurilor, pierderea la CEDO a dosarului iniţiat de compania germană Unistar Ventures Gmbh, Moldova fiind obligată să plătească 6,7 mil. dolari SUA, rezultate modeste ale privatizării – 129 mil. lei, restructurarea şi anularea unor datorii ale întreprinderilor energetice, eşecul campaniei de legalizare etc.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.02.2009Expert-Grup: Prognozele economice elaborate de Guvern sunt prea optimiste şi nu vor fi realizate în 2009
Comentarii (0)