Programul este administrat de Consiliul Naţional de Cercetare a Eurasiei si Europei de Est (NCEEER) (SUA) în cooperare cu Consiliile Americane pentru Învăţămînt Internaţional (ACTR / ACCELS) (SUA) (tel. Chişinău 225860) şi finanţat de Corporaţia Carnegie din New York (SUA).
Termenul limită de depunere a cererilor: 30 aprilie 2009 (începutul programului - septembrie 2009 sau ianuarie 2010).
DESCRIEREA SCURTĂ A PROGRAMULUI:
Programul Carnegie oferă savanţilor din domeniul ştiinţelor umaniste şi sociale din Republica Moldova, Rusia, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia şi Ucraina posibilitatea de a petrece un semestru academic (patru luni) în SUA pentru stagiuni de cercetare individuale fără obţinerea gradului ştiinţific în instituţiile americane de învăţămînt superior şi de cercetări ştiinţifice.
Programul se petrece în bază de concurs şi se adresează profesorilor universitari, doctoranzilor şi cercetătorilor din domeniul ştiinţelor sociale şi umaniste din RM.
Participanţii programului beneficiază de asigurarea transportului tur-retur gratis de la domiciliul participantului pînă la instituţia gazdă în SUA; participarea la programe de orientare în Seattle sau Washington D.C., SUA; bursa lunară; asigurarea medicală şi de viaţă; colaborarea cu un conducător ştiinţific în cadrul universităţii americane; accesul la fondurile bibliotecare şi arhive şi la resursele adiţionale pentru dezvoltarea profesională a participanţilor; un curs de perfecţionare a limbii engleze în caz de necesitate, precum şi organizarea activităţilor la absolvirea programului.
CRITERII DE ELIGIBILITATE:
Pentru participare la program sunt invitaţi:
1. Cetăţeni ai Republicii Moldova.
2. Solicitanţi cu propuneri de cercetare care se încadrează integral, prin obiective şi arie tematică, intr-un domeniu prioritar al Centrului de Studii Avansate şi Educaţie (CASE), Universitatea Umanistă Europeană din Vilnius - Transformările sociale din regiunea frontalieră de vest a Eurasiei - Moldova, Ucraina şi Belarus
(European Humanities University, Center for Advanced Studies and Education on Social Transformations in the Western Eurasia Border Region -- Belarus, Moldova, and Ukraine).
3. Doctoranzi, cadre didactice universitare şi cercetători la orice etapă a vieţii profesionale care n-au condus recent proiecte de cercetări ştiinţifice în instituţiile americane.
4. Cu capacităţi de exprimare orală şi scrisă în limba engleză care le vor permite să-şi conducă cercetările în mod independent şi să comunice cu omologii săi din SUA.
5. Cu publicaţii în domeniul profesional (doctoranzilor li se permite indicarea rapoartelor prezentate la conferinţe academice).
6. Care nu vor avea impedimente la obţinerea vizei SUA de tip J-1.
Mai multe informaţii şi formularul de participare pot fi găsite pe adresa http://www.nceeer.org (link la Programul Carnegie) şi e-mail: alexei@nceeer.org sau nceeer@actr.ru (Harlamov Alexei).