În ultimele zile pe piaţa valutară internă a Republicii Moldova se remarcă un agiotaj provocat de declaraţiile nefondate ale unor analişti economici şi comentarea în presă, fără vreun suport economic real, a evoluţiei cursului de schimb al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA", se arată într-un comunicat al BNM. difuzat marţi, 24 februarie.
Reproducem mai jos textul integral al comunicatului:
"În acest context, trebuie menţiont că fluctuaţiile cursului de schimb al leului moldovenesc sunt influenţate de mai mulţi factori, inclusiv de fluxul net de valută străină înregistrat prin intermediul băncilor licenţiate ale Republicii Moldova. Acesta este zilnic monitorizat de către Banca Naţională a Moldovei şi actualmente nu denotă schimbări majore, care ar fi putut să provoace o depreciere semnificativă a cursului de schimb al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA. Astfel, conform datelor operative disponibile la BNM, fluxul net de valută străină pe parcursul lunii ianuarie 2009 s-a cifrat la minus 67.4 milioane dolari SUA, fiind cu 12.3 milioane dolari SUA mai mic decît fluxul net de valută străină înregistrat în ianuarie 2008 (-79.7 milioane dolari SUA). Pe parcursul perioadei 1-21 februarie 2009 fluxul net de valută străină a constituit minus 3.2 milioane dolari SUA, fiind nesemnificativ comparativ cu cel consemnat pe parcursul lunii februarie 2008 (-112.1 milioane dolari SUA).
De menţionat că fluxul net de valută străină are un caracter sezonier. Astfel, primul trimestru al anului, de regulă, se caracterizează prin majorarea plăţilor pentru resurse energetice, pe de o parte, şi temperarea ritmului de creştere a remiterilor, pe de altă parte. Un alt factor cu impact asupra evoluţiei cursului de schimb al leului moldovenesc sunt aşteptările populaţiei. Acest aspect psihologic al opiniei publice este alimentat actualmente, după cum s-a arătat mai sus, de declaraţiile neîntemeiate ale analiştilor economici ce provoacă panică şi agiotaj.
În condiţiile menţinerii unui regim al cursului valutar flotant, Banca Naţională a Moldovei intervine pe piaţa valutară internă pentru a atenua fluctuaţiile excesive ale acestuia din urmă. Astfel, în cazul unui deficit de valută străină, care poate să implice o depreciere semnificativă a cursului leului, BNM vinde lichidităţi pe piaţa valutară internă şi viceversa. În prezent, BNM dispune de rezerve valutare suficiente, care acoperă mai mult de 3 luni de import de mărfuri şi servicii, pentru a satisface cererea temporară de lichidităţi de valută străină şi va utiliza toate instrumentele disponibile, pentru a preîntâmpina fluctuaţiile excesive ale cursului de schimb al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA. De asemenea, băncile licenţiate din Republica Moldova dispun de lichidităţi suficiente în valută străină, care la situaţia din 20 februarie 2009 s-au majorat cu 54 milioane dolari SUA comparativ cu finele anului 2008 şi permit satisfacerea cererii de valută pe piaţa internă".