Potrivit unor surse din administraţia preşedintelui Federaţiei Ruse, citate de publicaţia moscovită "Kommersant", întâlnirea Medvedev-Voronin-Smirnov ar putea avea loc până la alegerile parlamentare moldovene din 5 aprilie.
"Pentru Moscova, un eventual succes de reglementare pe direcţia transnistreană ar servi drept demonstraţie în faţa Occidentului a faptului că este capabilă să soluţioneze conflictele din spaţiul postsovietic nu doar prin forţă, un argument util în contextul promovării iniţiativei lui Dmitri Medvedev privind elaborarea unui tratat de securitate europeană", scrie "Kommersant".
De evoluţii pozitive pe direcţia transnistreană şi de o întâlnire cu Medvedev are nevoie şi preşedintele Voronin, care îşi încheie cel de-al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, notează publicaţia rusă. În campania electorală, comuniştii lui Voronin încearcă să folosească la maxim factorul rusesc. Publicaţia aminteşte că la alegerile precedente din 2005 Moscova i-a susţinut deschis pe opozanţii Partidului Comuniştilor şi în primul rând Alianţa Moldova Noastră, condusă de Serafim Urechean, după ce Voronin a refuzat în 2003 semnarea aşa-numitului memorandum Kozak pentru reglementarea conflictului transnistrean. "Bunele relaţii ale comuniştilor cu Moscova au fost refăcute însă spre 2007, iar actuala vizită a lui Lavrov la Chişinău demonstrează că autorităţile ruse au decis să joace în partida comuniştilor moldoveni, împotriva cărora au luptat cu înverşunare în 2005", explică "Kommersant".
Potrivit publicaţiei citate, acţiunile Moscovei pot fi explicate nu atât printr-o simpatie faţă de partidul preşedintelui Voronin, cât printr-o lipsă reală de alternativă. "Unul dintre concurenţii cei mai redutabili ai Partidului Comuniştilor este Partidul Liberal, considerat a fi proromân. Iar Rusia, în situaţia de faţă, trebuie să aleagă răul cel mai mic", conchide publicaţia moscovită.
De notat, că este pentru prima oară după aproape opt ani când un şef al diplomaţiei Federaţiei Ruse vine într-o vizită de lucru la Chişinău, unde campania electorală pentru alegerile legislative din 5 aprilie este în plină desfăşurare. Serghei Lavrov a sosit la Chişinău luni, 23 februarie. În seara aceleeaşi zile ministrul rus de externe a participat la o recepţie în incinta Ambasadei Rusiei, prilejuită de marcarea Zilei apărătorilor patriei, declarată în Rusia zi de odihnă. În discursul său la recepţie, Lavrov a exprimat recunoştinţă consuderii Moldovei, care "cinsteşte memoria ostaşilor libertăţii, care şi-au îndeplinit misiunea nobilă de a îzbăvi Europa de înrobire şi violenţă". Totodată, Lavrov a spus că Rusia nu va permite să i se ia patrimoniul spiritual, ce constituie victoria în cel de-al doilea război mondial. „Noi calificăm drept sacrilegiu, încercările de a rescrie istoria, de a pune pe acelaşi cântar ocuparea fascistă şi misiunea eliberatoare a Armatei Roşii, de a elimina experienţa coaliţiei antihitleriste", a spus Lavrov.
Marţi, 24 februarie, Lavrov a avut întrevederi cu premierul Zinaida Greceanîi şi preşedintele Vladimir Voronin, care figurează în calitate de concurenţi electorali pe listele PCRM.
În cadrul întrevederilor, părţile şi-au adresat cuvinte de laudă unul altuia, menţionând „cooperarea fructuoasă a celor două state" în ultimii ani etc.
De asemenea, la 24 februarie, la MAEIE a fost semnat un acord de cooperare în domeniul umanitar pe perioada 2009-2010. Acordul a fost semnat de prim-vicepemierul moldovean Victor Stepaniuc şi Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.