Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, a venit ieri la Chisinau, unde s-a intretinut cu premierul Zinaida Grecianii si cu presedintele Vladimir Voronin. Ministrul rus a lansat deschis sprijinul Moscovei pentru generalul de militie si pentru bolsevicii lui. Motivul? Principala formatiune de opozitie, care are cele mai mari sanse sa se masoare cu urmasii lui Vladimir Ilici Lenin, este Partidul Liberal, coordonat de Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului. Cu diferenta ca Partidul Liberal "este pro-roman", iar o asemenea orientare cade greu la lingurica tarului de la Kremlin.
Ziarul "Kommersant" de la Moscova arata ca vizita lui Lavrov la Chisinau indica un singur lucru: la alegerile din 5 aprilie, Rusia va fi de partea lui Voronin, care nu este simpatizat de Kremlin, dar Federatia nu are alternativa si a ales "raul cel mic". Pentru populatia din Basarabia - romani, rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari - comunistii raman cea mai retrograda conducere antieuropeana si antiromaneasca. Daca Moscova il sustine pe Voronin, nu inseamna ca vrea binele rusilor din Basarabia. Multi etnici rusi doresc unirea cu Romania si, indirect, aderarea la Uniunea Europeana, fiindca inteleg mai bine decat multi romani de-acolo mersul inexorabil al istoriei.
Spre un nou acord cu Tiraspolul
"R. Moldova are o economie deschisa si integrata in procesele regionale. De aceea, in calitate de presedinte prin rotatie al Comunitatii Statelor Independente pe durata anului 2009, va opta pentru eliminarea barierelor artificiale in circulatia marfurilor si a cetatenilor, in vederea unei mai stranse integrari a CSI", a declarat tovarasa Zinaida Grecianii. Ministrul rus i-a aratat si momeala: "Impartasesc optimismul dumneavoastra in privinta relatiilor bilaterale, iar dupa deciziile politice ale celor doi presedinti a fost impulsionata si solutionarea mai multor probleme bilaterale. Astfel, vinurile moldovenesti isi recapata pozitia pe piata rusa si detin in prezent o cota de circa 11%", a spus Lavrov. Si fiindca nu era suficienta presiune ruseasca in Basarabia, la Chisinau s-a deschis Centrul cultural rus pentru "aprofundarea cooperarii in sfera umanitara". Lavrov si-a propus sa coaca o intalnire dintre Voronin, Medvedev si clona lui Lenin de la Tiraspol pentru semnarea unui acord care sa pacifice Transnistria pana la 5 aprilie. "Nu exclud ca va fi necesara o intrevedere in format trilateral. Este esential ca un asemenea contact sa contribuie la coordonarea principiilor si directiei de activitate in viitor, inclusiv in formatul 5+2", a spus Lavrov, dupa ce a precizat ca Rusia prefera sa rezolve singura diferendul cu alde Voronin si Smirnov. Deci fara UE si SUA, iar de Romania nici vorba, desi majoritatea locuitorilor sunt etnici romani, inclusiv in Transnistria. Chiar daca isi spun "moldovani", de frica sau din ignoranta. Ce s-ar intampla daca rusii, iar nu romanii, ar forma acolo majoritatea etnica. Moscova are trupe de ocupatie in R. Moldova si de aceea nu mai este credibila in eforturile europene de normalizare a regiunii. Kremlinul supervizeaza hegemonia unei minoritati rusesti in Transnistria, care terorizeaza majoritatea populatiei, fapt unic pe continent. Face imposibila derularea proceselor democratice pe teritoriul unui stat recunoscut de ONU, de SUA si de UE. Optiunea deschisa a Kremlinului va determina Romania sa actioneze mai intens la Bruxelles spre a convinge ca Uniunea Europeana si NATO au interese strategice in regiune. In anul 2005, Rusia a sustinut Blocul Moldova Democrata, condus de Serafim Urechean. Cum Urechean nu iese in fata din plutonul Opozitiei, Kremlinul l-a luat iar in carca pe Voronin. Pe 12 februarie, Lavrov l-a primit la Moscova si l-a mai temperat pe Smirnov. Rusia nu vrea o republicuta independenta in Transnistria, cat timp poate tine in sah toata Basarabia romaneasca, dar si Romania.
Lavrov i-a daruit arhiva lui Cantemir
Intr-un interviu acordat postului de radio "Eho Moskvi" (Ecolul Moscovei), Vladimir Voronin a spus ca unirea este imposibila. Mai ales dupa aderarea la UE, acest proces este ireal. El sustine ca discutiile despre unire au incetat in ambele state romanesti. Pretinde ca nu este nici romanofil, nici romanofob, dar a amenintat ca devine "fob" cand interesele republicii sunt afectate. Lavrov si Voronin au stat la cisla intre patru ochi vreo ora, dupa care i-au chemat si pe ceilalti berbeci din delegatii.
Cu prilejul Anului dinastiei Cantemirestilor, marcat in 2008, Lavrov i-a transmis lui Voronin materiale de arhiva despre creatia si activitatea lui Dimitrie si Antioh Cantemir. Voronin a mentionat semnificatia deosebita a acestei donatii oferite Republicii Molotov in 2009, cand se sarbatoresc 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc. Noi stiam ca Dimitrie Cantemir apartine tuturor romanilor, nu doar Chisinaului, oras care nu era pe-atunci capitala Moldovei istorice. Ministrul rus intretine astfel diversiunea stalinista a moldovenismului gregar dincolo de Prut, iar Bucurestiul tace. Sau poate nu stim noi... Cu acelasi prilej, s-a semnat un acord pentru continuarea rusificarii presei audio-vizuale din Basarabia. Tot ca ajutor umanitar.
Mircea Druc: "Unirea este inevitabila!"
In replica, Mircea Druc, primul premier necomunist si anticomunist de la Chisinau, a spus ca "romanii nu mai vor poate unirea cu Basarabia din cauza ca acolo de opt ani conduc bolsevicii. Ziaristii rusi sunt mult mai realisti cand spun ca unirea romanilor este inevitabila. Eu cred in continuare in acest ideal fiindca este singurul real pentru toti romanii. N-are rost sa facem teste sociologice pentru o problema ce vizeaza trecutul si destinul tuturor romanilor." Intr-adevar, daca Helmut Kohl ar fi supus reintregirea nationala la votul poporului, cum pretind unii bolsevici, Germania era si astazi dezmembrata. Nu pot sa nu remarc postarea unui forumist basarabean de pe agentia Unimedia: "Normala tara, normal popor/ eu pot sa mor de-atata dor/ moscalul va zambi ‘'prieteneste''/ iar noi ne vom uri tot romaneste". Pacat, desi exista semnale ca "tara se misca"...
Vlad Filat: "Incetati intimidarea conationalilor nostri!"
O ampla demonstratie a organizat duminica la Chisinau Partidul Democrat Liberal, coordonat de Vlad Filat. Peste 20.000 de basarabeni au cerut dreptul la vot pentru toti cetatenii, inclusiv pentru cei care au plecat la munca in tarile occidentale. "Cerem institutiilor statului sa inceteze intimidarea si amenintarea conationalilor nostri din strainatate, care au protestat fata de refuzul autoritatilor moldovene de a deschide sectii de votare suplimentare peste hotare", a spus Vlad Filat. Peste un milion de basarabeni au plecat la munca din disperare, iar acum cer dreptul la vot pentru a inlatura ciuma rosie. Manifestatii au avut loc in acest sens chiar si in Irlanda. Miscarea Actiunea Europeana si-a lansat candidatii la Soroca, unde a cerut despagubiri din partea Rusiei la iesirea din CSI si aderarea la UE si la NATO.
Sursa: Gardianul
Viorel Patrichi