Un raport al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) constată că în mare parte campania electorală din Republica Moldova se desfăşoară în limitele legale, însă încălcările înregistrate nu permit încadrarea acesteia în practicile internaţionale ale unui scrutin competitiv.
LADOM este angajată în observarea campaniei electorale şi a alegerilor din 5 aprilie în cadrul Coaliţiei 2009 pentru alegeri libere şi corecte - o coaliţie a mai multe organizaţii neguvernamentale care şi-au propus monitorizarea minuţioasă a campaniei electorale şi a scrutinului parlamentar din 5 aprilie.
În perioada 28 ianuarie - 24 februarie au avut loc, la Orhei, acţiuni violente de zădărnicire a întâlnirii unor concurenţi electorali cu alegătorii, iar observatorul LADOM din aceeaşi localitate a fost intimidat prin citarea în judecată pentru a prezenta explicaţii pe marginea activităţii sale de observator.
În plus, la unele acţiuni organizate de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) alegătorii sunt aduşi în mod organizat sau sunt intimidaţi fiind obligaţi să semneze liste de participare.
Resursa administrativă este folosită masiv, mai ales de Partidul Comuniştilor, dar şi de partidele de opoziţie.
Climatul democratic a fost de asemenea afectat de blocarea conturilor Primăriei Chişinău, responsabilă de organizarea alegerilor în municipiu.
Asupra societăţii civile implicate în monitorizarea campaniei electorale au fost exercitate presiuni, mai spune raportul. Asociaţia Presei independente a fost atacată de reprezentantul PCRM la Comisia Electorală Centrală (CEC) cu solicitarea de a fi sancţionată pentru anumite publicaţii, considerate de LADOM drept materiale de educaţie electorală a cetăţenilor.
Alte două ONG-uri din Coaliţia 2009 - Centrul Independent de Jurnalism şi Asociaţia Presei Independente - au prezentat un alt raport de monitorizare a mass-media în care constată că în plină campanie electorală, Partidul Comuniştilor, la guvernare în Republica Moldova, este masiv favorizat de mijloacele de informare publice şi de stat, dar şi de cele private afiliate comuniştilor, unde opoziţia este fie defavorizată, fie ignorată.
Televiziunea şi radioul public, cotidienele naţionale independente Moldova Suverană şi Nezavisimaia Moldova, postul municipal de radio Antena C, postul privat de televiziune NIT, portalul informaţional Omega şi agenţia oficială de ştiri Moldpres favorizează deschis în ştiri, comentarii şi dezbateri Partidul Comuniştilor, plasează masiv publicitate electorală - deschisă şi mascată - în favoarea acestuia şi reflectă pe larg activitatea primelor persoane în stat, care sunt şi capul listei electorale a comuniştilor. În perioada monitorizată - 5-18 februarie - au fost pe larg prezentate iniţiativele guvernului de majoriare a burselor, de reducere a preţurilor la pâine şi indexarea depunerilor băneşti ale populaţiei, fără a apela şi la opiniile experţilor sau ale opoziţiei pe marginea acestor iniţiative, constată studiul.
Studiul de monitorizare a mass-media în campania electorală realizat de Centrul Independent de Jurnalism şi Asociaţia Presei Independente mai menţionează şi faptul că mijloace de informare care susţin Partidul Comuniştilor fie evită să reflecte activitatea sau opiniile partidelor de opoziţie, fie le prezintă în lumină nefavorabilă, acordând spaţii generoase pentru a reflecta divergenţele dintre formaţiunile de opoziţie sau din interiorul acestora.
Tendenţioasă este şi plasarea publicităţii electorale -publicitatea pentru PCRM este plasată la începutul şi sfârşitul fiecărui bloc publicitar.
Doar câteva publicaţii sunt favorabile partidelor de opoziţie, inserând materiale critice la adresa guvernării. Printre acestea sunt Timpul, Jurnal de Chişinău, Moldavskie Vedomosti, Săptămâna şi portalul Unimedia. Posturile de televiziune Pro TV Chişinău şi TV7 şi postul de radio Vocea Basarabiei sunt considerate a fi mai echilibrate în citarea partidelor politice ca surse de ştiri, chiar dacă favorizează partidele de opoziţie.
Ziarul Flux, afiliat Partidului Popular Creştin Democrat, prezintă în lumină favorabilă doar PPCD şi nu critică Partidul Comuniştilor, iar postul de televitiune EuTV, cu aceeaşi afiliere, îi favorizează pe comunişti în ştiri mai mult decât pe creştin-democraţi.
Nicolae Negru, de la CIJ, a declarat că în opinia experţilor în mass-media, decizia Comisiei Electorale Centrale de a organiza dezbateri doar în ultimile 30 de zile ale campaniei favorizează Partidul Comuniştilor şi reduce din şansele partidelor de opoziţie de a-şi prezenta platformele.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, s-a arătat îngrijorat de utilizarea limbajului agresiv, a atacurilor şi chiar defăimărilor în materialele de analiză din presa scrisă.
Moldova Suverană de exemplu este extrem de critică şi chiar defăimătoare la adresa partidelor de opoziţie, pe care le acuză de incapacitate de guvernare şi corupţie şi îi numeste "asasini, bandiţi şi tâlhari".
Startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din R. Moldova a fost dat la 4 februarie. Doar opt din cele 28 de formaţiuni politice care au dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate ca fiind actori reali ai campaniei electorale, iar patru-cinci formaţiuni sunt creditate cu şanse de a intra în viitorul Parlament.
Sursa: NewsIn