Evaluarea gradului de cunoaştere a Constituţiei Moldovei şi a limbii de stat de către persoanele care solicită cetăţenia Republicii Moldova va fi efectuată în baza unor teste-grilă, şi nu cu ajutorul unor bilete de examinare. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 25 februarie de către Guvern.
Astfel, potrivit modificărilor operate la hotărârea Guvernului din 19 noiembrie 2001, testele-grilă pentru examenul de evaluare a cunoştinţelor Constituţiei Moldovei, precum şi pentru evaluarea gradului de cunoaştere a limbii de stat vor fi elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Tineretului.
Testul-grilă pentru evaluarea cunoaşterii limbii de stat va conţine trei probe: proba de citire (citirea şi înţelegerea unui text), proba orală ( conversaţie pe o temă cotidiană) şi proba scrisă (redactarea unui text pe o temă cotidiană). Durata examinării unui candidat va fi de 20 de minute.
Prin aceeaşi hotărâre, Guvernul a aprobat componenţa nominală a Comisiei de examinare pentru evaluarea gradului de cunoaştere a Constituţiei şi a limbii de stat. Preşedinte al Comisiei a fost desemnată Galina Bulat, ministrul adjunct al Educaţiei şi Tineretului, iar secretar al Comisiei - Tudor Cojocaru, seful durecţiei analiiză, monitorizare şi evaluare a politicilor la acelaş minister. Din componenţa comisiei mai fac parte: Vera Petuhov, vicedirector al Biroului Relaţii Interetnice, Sergiu Cobăneanu, doctor în drept, Universitatea de Stat din Moldova (USM), judecător-asistent la Curtea Constiţională, Irina Condrea, doctor habilitat în filologie,USM, Ala Zavaţchi, doctor în filologie, USM.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.02.2009Solicitanţii cetăţeniei moldoveneşti vor susţine teste-grilă privind cunoaşterea Constituţiei şi limbii de stat
Comentarii (1)