La 3 martie a intrat în vigoare Convenţia internaţională privind armonizarea controalelor mărfurilor la frontiere, încheiată la Geneva la 21 octombrie 1982.
Potrivit Serviciului Vamal, convenţia constituie un mijloc esenţial pentru îmbunătăţirea circulaţiei internaţionale a mărfurilor şi mijloacelor de transport şi, în special, pentru facilitarea trecerii acestora peste frontiere.
Obiectivul Convenţiei, constă în reducerea cerinţelor legate de îndeplinirea formalităţilor, a numărului şi a duratei controalelor, în special printr-o coordonare naţională şi internaţională a procedurilor de control şi a modalităţilor de aplicare a acestora. Astfel, aderarea la Convenţie se încadrează în prioritatea majoră a politicii comerciale externe a ţării noastre, în special în contextul fluidizării traficului internaţional de mărfuri şi mijloace de transport, în conformitate cu cele mai avansate practici internaţionale şi europene.
Implementarea Convenţiei va fi asigurată de Serviciul Vamal care de comun cu alte servicii de control întreprinde măsurile necesare în vederea simplificării procedurilor de import/export.
Astfel, implementarea convenţiei va contribui la facilitarea comerţului şi transportului, prin simplificarea şi armonizarea formalităţilor la frontieră, ceea ce va asigurata reducerea costurilor aferente realizării tranzacţiilor economice externe.
Republica Moldova a aderat la acest instrument internaţional prin Legea nr. 215-XVI din 23.10.2008.