Fostul ministru al economiei Valeriu Lazăr a recomandat populaţiei să-şi menţină calmul şi să-şi diversifice riscurile valutare. Altfel spus, recomandarea este ca persoanele fizice să-şi plaseze economiile în cel puţin trei valute şi la câteva bănci.
Solicitat de postul de radio Europa Liberă, Valeriu Lazăr a spus că, retragerea banilor din conturile bancare şi reducerea soldului depozitelor la băncile comerciale este un motiv de îngrijorare în special pentru populaţie. Cu referire la companii, Lazăr a spus că acestea îşi încep anul economic şi dacă anterior pentru a-şi salva lichidităţile acestea au fost plasate în conturile depozitare pentru că era raţional din punct de vedere economic, acum companiile încearcă să-şi reia activitatea.
Totodată, Valeriu Lazăr a spus că aceste diminuări ale soldului depozitelor sunt consecinţe ale informaţiilor şi zvonurilor privind deprecierea leului. De fapt, depozitele în lei trec în depozite în valută, a menţionat el.
Potrivit lui Lazăr, populaţia nu ar trebui să se teamă de o devalorizare a leului. “Trebuie să vedem ce valută va intra în Moldova în perioda următoare. Dacă vom avea o constrângere foarte considerată a remitenţelor, a exporturilor atunci vom avea premise pentru o eventuală depreciere a leului. Până la un anumit moment BNM poate opera cu rezervele sale. Totul depinde cât de departe se va merge cu criza financiară şi cât de economică va fi criza globală şi în ce măsură vor fi afectate pieţele noastre de desfacere lu cele unde avem cetăţeni moldoveni care muncesc”, a spus Valeriu Lazăr.
Potrivit lui, situaţia se va limpezi în vreo 2-3 luni. Totodată, Valeriu Lazăr a spus că premise critice nu sunt, deoarece nivelul de lichiditate ale băncilor este destul de înalt şi este departe de zona critică. “Chiar dacă observăm o anumită retragere a banilor, fie şi în valută, suntem încă departe de zona critică. 2-3 luni nu e grav. Pe mine mă deranjează însă altceva - băncile nu pre au reluat creditarea sectorului economic. Pentru că dacă în 3-4 luni nu se reia creditarea, atunci noi riscăm să aducem criza din sectorul real în sectorul financiar şi în Moldova evoluţia poate fi inversă şi atunci asta ar putea fi într-adevăr o problemă”, a spus fostul ministru al economiei.
Întrebat de ce băncile nu creditează sectorul real, Valeriu Lazăr a răspuns că băncile sunt în aşteptare, sunt foarte multe temeri, incertitudini şi cei care sunt cu banul în buzunar încearcă să-l păstreze cel puţin până când va apare mai multă certitudine. “Există o anumită temere şi incertitudine între bănci, între bănci şi personae fizice, între oamenii de afaceri”, a explicat Valeriu Lazăr.
În opinia lui Lazăr, BNM trebuia să-şi utilizeze instrumentele pentru a impune băncile să reia creditarea. “Poate sună paradoxal şi bizar, dar asta ar fi sugestia. Eu văd riscurile în sectorul real. Dacă nu vom relua creditarea, nu vom lansa producţia, atunci bumerangul se va întoarce mai târziu în sectorul bancar”, consdieră Valeriu Lazăr.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2009Păstraţi-vă calmul şi diversificaţi-vă riscurile valutare!
Comentarii (0)