Indicele preţurilor de consum (IPC) în februarie a.c. faţă de ianuarie 2009 a constituit 99,0%, iar faţă februarie 2008 - 103,1 % (informativ: în februarie 2008 faţă de ianuarie 2008 IPC a marcat 101,5% şi faţă de februarie 2007 - 114,8%).
Descreşterea preţurilor medii de consum cu 1,0 la sută a fost determinată de reducerea preţurilor la produsele alimentare - cu 1,8 la sută, nealimentare - cu 1,0 la sută şi tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei fiind în creştere - cu 0,2 la sută.
În această perioadă faţă de ianuarie a.c. s-au redus preţurile la: ouă dietetice - cu 23,4 la sută, orez - cu 7,0 la sută, ulei vegetal - cu 5,5 la sută, crupe - cu 4,8 la sută, pîine - cu 3,9 la sută, struguri - cu 3,7la sută, zahăr - cu 3,5 la sută, fructe proaspete - cu 3,4 la sută(mere - cu 4,6%), legume proaspete, carne de pasăre şi făină de grîu - cu cîte 3,1 la sută.
La mărfurile nealimentare în perioada de raport a fost marcată scăderea preţurilor la: combustibil - cu 5,5 la sută (gaze naturale ambalate în butelii - cu 15,4%, cărbune - cu 3,1%, carburanţi pentru transport - cu 0,8%), materiale pentru construcţie - cu 1,7 la sută, încălţăminte - cu 0,7 la sută şi la confecţii - cu 0,5 la sută.
Concomitent au crescut preţurile la: mobilă pentru bucătării şi odihnă - cu cîte 1,0 la sută şi medicamente - cu 0,6 la sută.
La serviciile prestate populaţiei în luna februarie 2009 a fost înregistrată o creştere a tarifelor la serviciile oferite de agenţiile de turism şi odihnă - cu 2,2 la sută, cinematografie - cu 1,2 la sută, în alimentaţia publică şi telecomunicaţie - cu cîte 1,1 la sută.
Totodată în februarie a.c. au fost reduse tarifele pentru serviciile prestate populaţiei de transportul public auto interurban - cu 4,8 la sută, transportul feroviar interstatal - cu 0,4 la sută şi la serviciile hoteliere - cu 0,5 la sută.