Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a decis marţi, 10 martie să acorde reclamantului Ion Paladi 2080 euro cu titlu de daune materiale, 15 mii euro daune morale şi 7 mii de euro pentru cheltuieli de judecată.
Marea Cameră a Curţii, cu 15 voturi „pro” şi 2 „contra”, a confirmat hotărârea Camerei care a constatat violarea art. 3 CEDO pe motiv că reclamantul nu a beneficiat de asistenţă medicală potrivită stării sale grave de sănătate. Prin urmare, reclamantul a fost supus unui tratament inuman şi degradant.
Marea Cameră a Curţii, cu 16 voturi „pro” şi unul „contra”, a confirmat hotărârea Camerei care a constatat violarea art. 5 § 1 CEDO prin deţinerea reclamantului sub arest fără un mandat legal după expirarea mandatului de arest. Marea Cameră a Curţii a confirmat, în unanimitate, hotărârea Camerei care, în lumina acestei constatări, nu a găsit necesar de a examina separat pretenţiile reclamantului cu privire la violarea art. 5 §§ 3 şi 4 ale Convenţiei.
Marea Cameră a Curţii a constatat, cu 9 voturi „pro” şi 8 „împotrivă”, violarea art. 34 CEDO. Curtea a notat că măsurile interimare pe care ea ar putea să le indice au scopul de a asigura dreptul efectiv de a sesiza Curtea, garantat de art. 34 al Convenţiei. Neîntreprinderea de către autorităţi a tuturor măsurilor care puteau fi rezonabil întreprinse, pentru a se conforma măsurilor interimare date de Curte, constituie o violare a art. 34. Mai mult, statul nu poate substitui prin propriile sale decizii decizia Curţii de a dispune măsurle interimare, cum ar fi verificarea existenţei unui risc de prejudiciere imediată şi ireparabilă a reclamantului la momentul când măsura interimară a fost dispusă, precum nu poate nici decide termenii în care să se conformeze cu o asemenea măsură.
Anterior, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat, la 14 mai 2008, hotărârea "Paladi vs Republica Moldova", constatând violarea dreptului la libertate şi securitate, la petiţie individuală, precum şi violarea articolului 3 din Convenţia Europeana a Drepturilor Omului (interzicerea torturii).Ion Paladi a fost arestat în 2004, fiind suspectat de abuz de putere.La 24 septembrie 2004, Paladi a fost reţinut de către ofiţerii CCCEC. Între 24 septembrie 2004 şi 25 februarie 2005, el a fost deţinut în Izolatorul de Detenţie Provizorie al CCCEC.
Reclamantul suferea de o serie de boli serioase (diabet (insulin dependent), insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, bronşită cronică, pancreatită şi hepatită). Potrivit lui Paladi, CCCEC-ul nu dispunea de personal medical înainte de februarie 2005.La 14 noiembrie 2005, la cererea Agentului Guvernamental, Judecătoria Centru a dispus transferarea reclamantului la CRN până la 29 noiembrie 2005. Potrivit reclamantului, medicii de la CRN refuzau să-l interneze pe motiv de lipsă a fişei medicale, reclamantul fiind nevoit să aştepte circa 6 ore pentru a fi internat.Paladi a apelat la CEDO în 2005, susţinând că a fost reţinut fara motive întemeiate şi că a fost lipsit de asistenţa medicală necesară.
La 31 ianuarie 2008, colegiul de cinci judecători al Marii Camere a acceptat cererea Guvernului Republicii Moldova de retrimitere a cauzei Paladi c. Moldovei în faţa Marii Camere a Curţii. La 14 mai 2008, au avut loc audieri publice în această cauză.