În prima săptămână a lunii martie 2009 rezervele valutare ale Moldovei au scăzut cu 85,2 mil. USD sau cu 6,2 % faţă de săptămâna precedentă. Potrivit BNM, la 6 martie curent, rezervele valutare ale Moldovei constituiau 1 mlrd. 279,8 mil. USD.
La finele lunii februarie, rezervele valutare constituiau 1 mlrd. 365 mil. USD. În total, de la începutul anului acest indicator s-a diminuat cu 392,61 mil. USD sau cu 23,5%. În special, în ianuarie 2009 rezervele BNM s-au redus cu 168,02 mil. USD, iar în februarie – cu 139,39 mil. USD. La 31 decembrie 2008 rezervele valutare ale ţării au constituit 1 mlrd. 672,41 mil. USD.
Potrivit BNM, micşorarea activelor oficiale de rezerva în aceasta perioada a fost determinată de efectuaţia intervenţiilor BNM pe piaţa valutară prin vânzarea valutei, achitarea datoriei externe şi deprecierea cursului de schimb al valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.
Astfel, în decembrie 2008, din contul rezervelor valutare au fost vânduţi 17 mil. USD, în ianuarie – 88,65 mil. USD, iar în februarie –124,71 mil. USD.
Totodată, potrivit analiştilor de la Expert-Grup, o altă cauză a reducerii activelor oficiale de rezervă este diminuarea rezervelor obligatorii în valută străină menţinute de banci, care face parte din politica de relaxare graduală a BNM începând cu a doua jumătate a anului 2008.
Experţii menţionează că în present politica BNM rămâne a fi axată pe menţinerea cursului de schimb al leului faţă de principalele valute şi că această politică nu se va schimba până la alegeri.
“Într-o perioadă electorală cu mize extrem de ridicate, după cum este acum în Moldova, nici cea mai independentă bancă centrală nu ar putea să reziste presiunilor politice din partea guvernării. Adică, noi aşteptăm ca până la alegeri cursul oficial să fie menţinut cu orice preţ, chiar şi în pofida reducerii considerabile a rezervelor valutare internaţionale”, susţin analiştii de la Expert-Grup.
Pe de altă parte, în prognozele revizuite pentru anul 2009, FMI a menţionat posibilitatea reducerii rezervelor valutare ale Moldovei cu 614 mil. USD. Potrivit unui scenariu mai pesimist, în cazul în care remitenţele şi exporturile vor continua să scadă, rezervele valutale ale ţării ar putea scădea cu 1,3 mrld. USD, adică Moldova practic ar putea rămâne fără rezerve valutare.