Analiştii sunt de părere că un pas real în soluţionarea conflictului transnistrean va interveni în cinci-zece ani şi că declaraţia semnată miercuri la Moscova accentuează dominaţia rusă asupra R.Moldova, relatează Reuters.
Kirill Kokiş, analist de la Asociaţia de experţi politici şi consultanţi din Moscova, a declarat că suspiciunile reciproce dintre Rusia şi R.Moldova legate de Transnistria fac să nu existe perspective reale de progres rapid. "În elita rusă există persoane care au un raţionament clar în acest dosar, dar cred că şi ele realizează că o mişcare rapidă privitoare la Transnistria este puţin probabilă", a explicat el.
"Sunt posibile unele mişcări, dar vorbim de un pas real în cinci-zece ani", a subliniat expertul.
Un alt analist a spus că declaraţia semnată la Moscova i-ar permite de fapt Rusiei să-şi intensifice dominaţia asupra R.Moldova. "În acest mod, Rusia are garantată păstrarea prezenţei sale militare în R.Moldova pe o perioadă nedeterminată, pentru că nimeni nu ştie când va exista un acord de pace şi cum va fi el", a declarat Igor Boţan, director al think tank-ului ADEPT din R.Moldova.
Cele trei părţi se angajează să continue contactele, pentru "intensificarea procesului de negocieri în vederea găsirii unei soluţii politice în conflictul transnistrean", potrivit unei declaraţii comune, semnată de Dmitri Medvedev, Vladimir Voronin şi Igor Smirnov, la Barviha, în apropiere de Moscova, relatează AFP.
Transnistria, mic teritoriu cu 500.000 de locuitori, din estul R.Moldova, a câştigat, cu susţinerea rusă, un scurt război de independenţă după căderea URSS în 1991, dar nu este recunoscută pe plan internaţional, notează AFP.
Părţile şi-au exprimat de asemenea dorinţa de "a intensifica activitatea experţilor pentru elaborarea de măsuri de încredere şi pentru dezvoltarea cooperării în domeniile socio-economic şi umanitar". Părţile subliniază "rolul stabilizator al operaţiunii de pace actuale din regiune şi cred că este oportună transformarea sa într-o operaţiune sub egida OSCE în urma unei rezolvări" a situaţiei.
Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a spus totuşi că nu s-a ajuns la vreun rezultat în urma discuţiilor cu R.Moldova. "Poziţiile noastre nu s-au apropiat şi nu se pot apropia, pentru că R. Moldova pledează pentru crearea unui stat unitar", a explicat el, după întâlnirea cu Medvedev şi Voronin.
După eşecul planului său de reglementare din 2003, Rusia a prezentat în 2008 o nouă propunere, care se baza pe o declaraţie de neutralitate permanentă din partea Chişinăului, deci neaderarea la NATO. În schimb, Transnistria urma să treacă din nou sub suveranitatea R. Moldova, obţinând o amplă autonomie.
Declaraţia de la Moscova a fost semnată înainte de alegerile legislative din 5 aprilie din R. Moldova, în urma cărora Parlamentul va desemna succesorul lui Voronin la conducerea ţării. Voronin nu mai poate candida pentru un al treilea mandat.
Sursa: Newsin.ro