În primul rând, prin declaraţia pe care a semnat-o, Voronin ar recunoaşte indirect Tirapolul ca parte egală la negocieri, a menţionat pentru Europa Liberă expertul în probleme de securitate Vlad Lupan.
În al doilea rând, partenerii occidentali ai Moldovei din formatul de negocieri 5+2 pentru Transnistria vor fi puşi în faţa faptului împlinit şi vor trebui să accepte înţelegerile de la Moscova.
În al treilea rând, spune Vlad Lupan, prin această declaraţie preşedintele Vladimir Voronin practic a acceptat pe termen nedeterminat prezenţa militară rusească pe teritoriul Republicii Moldova.
“Deşi Federaţia Rusă înţelege că la un momentul dat operaţiunea de menţinere a păcii va trebui să fie modificată, şi parcă face un pas înainte în acest sens, zicând că aceasta va fi transformată sub egida OSCE, imediat după asta menţionează că acest lucru se va întâmpla în rezultatul soluţionării transnitrene definitive. Cu alte cuvinte, după ce acest conflict va fi soluţionat şi este absolut evident că se are în vedere o soluţie dictată de Moscova, o soluţie de tip Kozak. Formula respectivă presupune că plecarea trupelor ruse nu este posibilă decât după o soluţie finală a conflictului”, a declarat Vlad Lupan, adăugând că de fapt este vorba şi de lipsa unui progres pe viitor în retragerea trupelor ruse din Moldova.
În felul acesta, şi preşedintele Medvedev, şi Voronin au obţinut ce au vrut: preşedintele rus – o întărire a vechilor poziţii ale Moscovei bazate pe memorandumul Kozak, iar preşedintele Voronin a obţinut o amplă mediatizare la posturile TV ruseşti în toiul campaniei electorale din Republcia Moldova.