Statele membre UE urmează să aprobe vineri, 20 martie proiectul Parteneriatului Estic destinat accelerării procesului de modernizare a fostelor state URSS vecine blocului european, fără să precizeze însă mijloacele bugetare dorite de Polonia şi alte state din Europa de Est, transmite AFP.
Textul, care le va fi prezentat liderilor UE reuniţi la summitul de primăvară de la Bruxelles, aprobă un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia menit să fie o contrapondere la Uniunea pentru Mediterana, lansată în timpul preşedinţiei franceze a UE, între iulie şi decembrie 2008.
Deşi textul confirmă că parteneriatul - destinat Ucrainei, R. Moldova, Belarusului, Georgiei, Azerbaidjanului şi Armeniei - va fi lansat la summitul inaugural de la Praga, din 7 mai el nu face nicio precizare legată de vreun buget pentru acest proiect, spre nemulţumirea Poloniei, care cerea acordarea a 600 de milioane de euro.
Joi, după o primă sesiune de discuţii cu omologii săi europeni, premierul polonez Donald Tusk a recunoscut că Varşovia nu va obţine nicio garanţie cu privire la acordarea acestei sume.
"Totul indică faptul că va fi vorba de 600 de milioane de euro pentru parteneriat, chiar dacă acest lucru nu este menţionat" în text, a declarat Tusk, spunând însă că s-ar fi simţit "mai bine dacă suma ar fi fost scrisă".
La rândul său, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a estimat însă că 600 de milioane de euro reprezintă suma "minimă" pentru a se ajuta la stabilizarea regiunii. "Am văzut cât de fragilă este regiunea, atât în conflictul din Georgia din vara anului 2008, cât şi în timpul crizei gazului din ianuarie şi acum criza economică", a declarat Sikorski.
Varşovia s-a confruntat cu reticenţe din partea mai multor ţări, printre care Franţa, care refuză să facă prea mult pentru statele din Est în detrimentul celor din sudul mării Mediterane, pe care le-a privilegiat mereu.
Trimite e-mail | Printeaza
Externe
20.03.2009Statele membre UE urmează să aprobe vineri, 20 martie, proiectul Parteneriatului Estic
Comentarii (0)