Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP)", prezentat marţi, 24 martie, pentru UE s-au pronunţat 21% din respondenţi, iar pentru România - 8%.
Pentru aderarea Moldovei la UE s-au pronunţat 65% din populaţie, iar pentru aderarea la NATO circa 24%.
Nivelul de interes al populaţiei ţării pentru politică este de 23% (sunt interesaţi foarte mult sau mult). Dezinteresul faţă de viaţa politică este mai pronunţat la femei, persoanele în etate, persoanele cu nivel scăzut de studii.
Potrivit BOP, instituţiile statale continuă să fie taxate cu o încredere redusă din partea populaţiei, principalele instituţii ale statului Guvern -34%, Parlament - 34%, Preşedintele ţării -40%. Cele mai mici cote de încredere sunt înregistrate pentru partidele politice (16% au foarte multă sau oarecare încredere), sindicate (23%) şi ONG (28%).
În funcţie de caracteristicile socio-demografice ale populaţiei, încrederea în Preşedintele ţării, Parlament şi Guvern, tradiţional, este mai mare pentru locuitorii mediului rural, persoanele în etate, persoanele cu nivel socio-economic şi nivel de studii scăzute.
Dintre personalităţile politice de cea mai mare încredere continuă să se bucure Vladimir Voronin (48%), urmat de: Zinaida Greceanîi (43%), Marian Lupu (36%) şi Dorin Chirtoacă (32%).
În cazul răspunsului liber privind personalitatea politică care este creditată cu cea mai mare încredere, 28% din respondenţi au declarat că nu au încredere în nimeni. Totuşi, Vladimir Voronin (23%) este personalitatea investită cu cea mai multă încredere, urmată la o distanţă semnificativă de Dorin Chirtoacă (8%), Marian Lupu (6%) şi Vlad Filat - (4%).
Referindu-se la partide, BOP constată că de cea mai mare încredere continuă să se bucure PCRM (47%), urmat de PLM (21%), PLDM (17%), AMN (15%), PSDM (9%) şi PDM (7%).
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii, 6,8% din populaţie nu ar participa la vot, 36,2% din întreg eşantionul ar vota pentru PCRM. Următoarele partide care ar putea depăşi actualul prag electoral sunt: PLDM (8,3%), PLM (8,2%) şi AMN (5,4%).
Indecişi sunt 23% din cetăţeni, 3,4% din respondenţi nu au dorit să ofere un răspuns la această întrebare, iar circa 9% din opţiunile celor intervievaţi se distribuie între celelalte partide şi candidaţi independenţi înscrişi în cursa electorală.