În viitorul Parlament vor fi cel puţin trei partide
- Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar obţine 36,2% din voturile alegătorilor, Partidul Liberal Democrat ar obţine 8,3% din voturi, Partidul Liberal - 8,2%, iar următoarea clasată, Alianţa „Moldova Noastră" - 5,4%. Acestea sunt datele Barometrului de Opinie Publică realizat la comanda Institutului de Politici Publice şi prezentat marţi, 24 martie.
Directorul IPP: PCRM ar putea forma independent Guvernul
- Partidul Comuniştilor din R. Moldova ar putea obţine de la 40 la 70 de locuri în viitorul Legislativ, a declarat Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, comentând datele Barometrului Opiniei Publice, lansat la 24 martie.
Liderul UCM: Barometrul de Opinie Publică a fost comandat de anumite forţe politice
- Rezultatul Barometrului de Opinie Publică, prezentate marţi, 24 martie, au fost comandate de anumite forţe politice, declară liderul Uniunii Centriste din Moldova, Vasile Tarlev.
MAE: Barometrul de Opinie Publică - cea mai mare dezinformare din campania electorală
- Mişcarea Acţiunea Europeană constată că recentul Barometru al Opiniei Publice, dat publicităţii de IPP, reprezintă „cea mai mare dezinformare care a avut loc în campania electorală".
Liderul AMN: Barometrul de Opinie Publică „este o clounadă"
- Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, consideră că Barometrul Opiniei Publice realizat şi facut public de Institutul de Politici Publice „este o clounadă".
În ziua scrutinului va fi organizat un „exit poll" (sondaj la ieşirea de la urnă)
- Rezultatele estimative ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie a.c. vor fi cunoscute la puţin timp după închiderea secţiilor de votare, graţie unui sondaj de opinie, de tip exit-poll, efectuat, la ieşirea din secţiile de votare, de către cinci organizaţii. Demersul cu privire la desfăşurarea exist-poll-ului a fost aprobat marţi, 24 martie, de membrii Comisiei Electorale Centrale.
Autorităţile Găgăuziei îngrijorate de listele electorale
- Autorităţile Găgăuziei sînt îngrijorate de specificul mecanismului electoral al apropiatelor alegeri parlamentare. Despre aceasta s-a discutat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă a başcanului Mihail Formuzal. Başcanul a menţionat că "îngrijorarea este provocată de cifra de 128 mii de alegători, care au fost determinată în listele electorale pentru Găgăuzia de către Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi Comisia Electorală Centrală".
Cetăţenii moldoveni din Transnistria sunt discriminaţi în exercitarea dreptului la vot
- Cetăţenii R. Moldova domiciliaţi în regiunea transnistreană sunt discriminaţi în exercitarea dreptului la vot în raport cu cetăţenii din alte regiuni ale ţării, se arată în primul Raport privind monitorizarea procesului electoral în regiunea transnistreană pentru alegerile parlamentare din 2009. Raportul, prezentat marţi, 24 martie, este elaborat de Asociaţia Promo-LEX, membră a Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte „Coaliţia 2009".
PD critică dur iniţiativa PSD privind concesionarea Transnistriei
- Prin declaraţiile sale, Partidul Social Democrat manifestă dispreţ faţă de soarta cetăţenilor din stânga Nistrului, consideră unul dintre liderii Partidului Democrat, Oazu Nantoi. PD a făcut, marţi, publică poziţia sa vis-a-vis de iniţiativa Partidului Social - Democrat (PSD) cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, care prevede concesionarea regiunii transnistrene Federaţiei Ruse, pe un termen de 30 de ani.
PD schimbă strategia de campanie
- Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegeri, Partidul Democrat anunţă că renunţă la materiale electorale şi va redicţiona banii pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale locuitorilor Chişinăului.
CEC a aprobat tirajul buletinelor de vot pentru 13 circumscripţii electorale
- Comisia Electorală Centrală a aprobat marţi, 24 martie, tirajul necesar de buletine de vot pentru 13 circumscripţii electorale, inclusiv pentru secţiile de votare de peste hotarele ţării, în număr de peste 887 mii de buletine.
CCA a sancţionat mai multe posturi TV pentru încălcări ale legislaţiei electorale
- Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aplicat aceeaşi sancţiune mai multor staţii TV din Chişinău, deşi majoritatea membrilor au căzut de acord asupra diferenţei de gravitate în încălcările comise de radiodifuzori. CCA a monitorizat de la 13 februarie până la 10 martie felul în care Moldova 1, NIT, N4, TVC 21, Eu TV, Pro TV şi TV 7 au reflectat campania electorală în buletinele de ştiri şi a avertizat marţi, 24 martie, aceste staţii pentru deficienţe în asigurarea pluralismului socio-politic.
AMN va picheta Compania „Teleradio-Moldova"
- Începând cu miercuri, 25 martie, ora 11:00, Alianţa „Moldova Noastră" va picheta Compania "Teleradio-Moldova", care, în opinia acestei formaţiuni, s-a transformat în una comunistă, în loc de publică.
Gravitatea corupţiei nu poate fi subestimată
- Gravitatea fenomenului corupţiei, care a luat amploare în timpul guvernării comuniste, nu poate fi subestimată, afirmă într-un interviu pentru Info-Prim Neo, Vlad Filat, preşedinte al Partidului Democrat din Moldova.
Detalii găsiţi pe pagina www.alegeri.md