În pofida crizei mondiale financiar-economice, companiile ruseşti sunt interesate să investească în diferite domenii ale economiei din Moldova, a declarat miercuri, 25 martie, la Chişinău, ministrul Dezvolăarii Economice din Federaţia Rusă, Elvira Nabiullina, facând totalurile vizitei sale în Moldova.
Potrivit ministrului rus, Rusia este dispusă să realizeze în Moldova proiecte investiţionale în domeniul energeticii, telecomunicaiilor, agriculturii, industriei şi alte domenii.
Nabiulina a menţionat că în cadrul intrevederilor avute cu oficialii moldoveni au fost abordate atât perspectivele impulsionării colaborarii investiţionale între Rusia şi Moldova, cât şi perspectivele extinderii cooperării comercial-economice bilaterale.
Astfel, în cadrul discuţiei sale cu premierul Zinaida Greceanîi, au fost abordate şi chestiuni ce ţin de măsurile de atenuare a efectelor negative ale crizei financiar-economice mondiale asupra economiilor naţionale. Ministrul rus a informat programul anticriză aprobat recent de Guvernul Federaţiei Ruse. Părţle s-au expus pentru o cooperare mai strânsă în această perioadă dificilă. În altă ordine de idei, a fost discutată perspectiva de dezvoltare a cooperării în cadrul Comunităţii Statelor Independente.
În cadrul întrevederii cu preşedintele Vladimir Voronin a fost exprimată satisfacţia în legătură cu faptul soluţionării mai multor probleme ce ţin de cooperarea economică bilaterală ceea ce a deschis noi perspective în dezvoltarea raporturilor comercial-economice dintre cele două ţări. A fost remarcată funcţionarea cu succes în ţara noastră a peste 260 de întreprinderi moldo-ruse, în particular, în sfera energetică, domeniul de asigurări şi sistemul bancar.
Elvira Nabiullina şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu dinamica colaborării comercial-economice dintre Molodva şi Rusia în 2008, subliniind că în anul trecut a fost înregistrată o creştere de 30% atât a exportului producţiei ruseşti în Moldova, cât şi a livrărilor pe piaţa Rusiei a producţiei moldoveneşti. Ea a menţionat extinderea livrărilor în FR a mărfurilor moldoveneşti tradiţionale – producţiei vinicole, vegetale, animale.
Elvira Nabiullina a reiterat importanţa menţinerii ritmurilor de creştere a volumului schimburilor comerciale, asiguăarii stabilităţii pieţelor de desfacere a producţiei moldoveneşti şi ruseşti pe pieţele celor două ţări.
Ministrul rus a spus că drept bază pentru o colaborare eficientă dintre cele două ţări serveşte Programul interguvernamental de colaborare economică între Moldova şi Rrusia, semnat la 14 noiembrie 2008 şi prevăzut până în anul 2020.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, balanţa comercială negativă a Moldovei cu Rusia în ianuarie 2009 a constituit 56,2 mil. dolari SUA, majorându-se faţă de ianuarie 2008 cu 54,8%. În special, exportul mărfurilor moldoveneşti în Rusia în ianuarie 2009 faţă de ianuarie 2008 s-a redus cu 28,2% - de la 17,7 mil. până la 12,7 mil. dolari SUA.
Importul producţiei ruseşti în aceeaşi perioadă s-a majorat cu 27,4% - de la 54,08 mil. până la 68,9 mil. dolari SUA.
Ponderea Rusiei în volumul total al exportului moldovenesc s-a redus de la 20,01% până la 17,89%, iar în import a crescut de la 20,69% până la 34,14%.
În 2008, soldul negativ al comerţului Moldovei cu Rusia a constituit 347,7 mil. dolari SUA, majorându-se faţă de anul 2007 cu 30,8%. Exportul mărfurilor moldoveneşti în Rusia s-a majorat în 2008 cu 36,8% - până la 318,4 mil. dolari SUA, iar importul s-a majorat cu 33,3% - până la 666, 1 mil. dolari SUA.