Documentul semmnat la la Moscova de către preşedintele Vladimir Voronin conţinea destul de clar câteva capcane, pe care se pare că, fiind cofruntat cu un document pregătit dinainte, preşedintele nu a reuşit să le vadă, susţine expertul de la la Institutul German pentru Relaţii Internaţionale şi Securitate Annely Ute Gabanyi.
Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, Annely Ute Gabanyi a spus că, semnarea acestui document a fost o greşeală de procedură de politică externă destul de mare.”În primul rând este vorba de un document semnat pe picior de egalitate cu liderul unui stat nerecunoscut, după aceea problema menţinerii trupelor de pacificare până după soluţionarea conflictului ,ceea ce înseamnă scoaterea acestei chestiuni de sub egida formatului de negociere 5+2, fapt ce nu a încântat Occidentul. În al treilea rând, reluarea dezbaterilor în format 5+2 numai după satisfacerea condiţiilor impuse de Transnistria. Toate acestea riscă să creeze imaginea unui preşedinte care este gata să facă jocul rusesc, indiferent dacă este adevărat sau nu”, a opinat expertul german.
După toate regulile relaţiilor internaţionale, semnarea acestui document nu va avea consecinţe de ordin internaţional, dar atmosfera creată nu va facilita noi încercări de a relua dialogul cu partenerii aşa-zişi din Transnistria în nici un caz.
Potrivit Annely Ute Gabanyi, refuzul de a se întâlni cu Smirnov la Tiraspol pe 25 martie, constituie “un fel de frână de ultim minut”, care s-a tras pentru a preveni nişte evenimente care ar fi putut să devină şi mai periculoase după semnarea documentului de la Moscova. „Sigur nu se poate dovedi că motivul nu este real”, a adăugat expertul, menţionând că faptul că contramandarea s-a lansat de către Ministerul Reintegrării arată că, „într-o reminiscenţă şi amintindu-şi de felul în care a fost contramandată şi semnarea memorandumului Kozak în 2003, anumite persoane cu o anumită clarviziune politică pronunţată au prevalat în luarea acestei măsuri”.
În opinia exprtului, în momentul de faţă, Rusia a câştigat de două ori. În primul rând , preşedintele Voronin s-a dus la Moscova şi a semnat acest document, deci a creat impresiile nefavorabile pe care desigur nu şi le-a dorit. Iar în al douilea rând, contramandând întrevederea cu Smirnov, dă câştig de cauză Transnistriei, care spunea întotdeauna că, vedeti, de fapt Republica Moldova nu este gata de discuţii şi de crearea atmosferei în care noi să revenim la masa dialogului 5+2.
Totodată, Annely Ute Gabanyi spune că, prin semnarea documentului, Moscova tot a câştigat de două ori. „În primul rând, a atins această capcană destul de dibace preşedintelui Voronin şi s-a folosit de voinţa preşedintelui de a soluţiona rapid şi dintr-odată. „Prin acest orizont de aşteptare guvernul de la Chişinău şi-a autoimpus o presiune şi a acţionat în consecinţă. Se poate presupune că există şi o dorinţă sinceră de a soluţina acest conflict însă dorind să soluţioneze rapid şi de a obţine şi mai multă vizibilitate printr-o întrevedere la Moscova şi cu preşedintele Medvedev, preşedintele Voronin şi-a creat singur presiunea sub care după aceea a semnat acel document”, a declarat expertul german.
Referindu-se la politica Rusiei faţă de fostele republici sovietice, Annely Ute Gabanyi a menţionat că politica Moscovei vizează menţinerea trupelor ruseşti pe teritoriul întregii Moldove sau şi a unei Moldove reîntregite. „Şi dacă a fost o schimbare atunci cred că era numai dorinţa de a avansa eventual, bazându-se pe dorinţa foarte pronunţată a preşedintelui Voronin de a prezenta o soluţie sau cel puţin perspestiva unei soluţii electoratului, a încercat să se apropie de acest scop. Iar pe de altă parte, cred că există în Rusia şi n sentiment sau, mai degrabă, un resentiment faţă de tratamentul pe care preşedintele Putin l-a suferit după eşecul cu memorandumul Kozak. Cred că interstul Moscovei era ca în nici un caz preşedintele Voronin sau partidul lui să aibă succes de cauză la alegeri”, a spus expertul.
„Semnalul pe care Moscova doreşte să-l transmită Occidentului şi, de altfel, noului preşedinte al SUA, este următorul: în ceea ce priveşte politica noastră vizavi de fostele state din imperiul sovietic, există o linie roşie pe care noi nu o vom negocia. Nici dacă există criza financiară şi chiar dacă în Statel Unite a ajuns preşedinte care în multe domenii se pare că arată că este gata de reînceperea unor discuţii. Multe se pot discuta şi negocia, dar extinderea NATO în spaţiul post-sovietic este un lucru asupra căruia Rusia nu va negocia”, a concluzionat Annely Ute Gabanyi pentru Europa Lieră.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.03.2009Expert german: Semnarea documentului de la Moscova a fost o greşeală de politică externă destul de mare
Comentarii (0)