Rusia ar trebui să dea semnale că doreşte refacerea încrederii reciproce cu NATO, de exemplu prin facilitarea rezolvării conflictului dintre R. Moldova şi Transnistria, a spus joi cancelarul german Angela Merkel, relatează Reuters.
În condiţiile în care Alianţa va celebra 60 de ani de existenţă la summitul din 3-4 aprilie, găzduit de Franţa şi Germania, Merkel a spus că NATO trebuie să se adaptaze noilor provocări, cum ar fi terorismul şi securitatea energetică, precum şi să construiască noi parteneriate în lumea post-Război Rece.
"NATO vrea ca Rusia să fie un partener bun", a spus ea, în Bundestag. "Timp de 20 de ani, nu am fost adversari. Vremurile Războiului Rece au trecut irevocabil", a explicat Merkel.
Moscova şi partenerii occidentali sunt în conflict pe mai multe teme, cum ar fi conflictul ruso-georgian din august sau disputa ruso-ucraineană din domeniul gazului, care a dus la sistarea livrărilor către europeni în ianuarie.
"Trebuie să construim încredere reciprocă. În opinia mea, unele conflicte pot fi rezolvate rapid şi uşor", a spus Merkel, referindu-se la conflictul dintre R.Moldova şi Transnistria. "Aici, Moscova poate da un semn de bunăvoinţă. Acest lucru ar facilita progrese pe multe chestiuni", a subliniat cancelarul.
Săptămâna trecută, R. Moldova, Transnistria şi Rusia au convenit că o misiune internaţională ar putea înlocui trupele ruse de menţinere a păcii din zona de conflict, odată încheiat un acord de pace.
Merkel a spus că va discuta chestiuni de securitate cu preşedintele rus Dmitri Medvedev la Berlin, săptămâna viitoare, şi a cerut NATO să discute deschis despre problemele comune, referindu-se la decizia Alianţei, luna aceasta, de a relua legăturile oficiale cu Moscova.
În discurs, Merkel a salutat rolul de garant al păcii asigurat de NATO în Europa şi a exprimat gratitudinea Germaniei la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Însă ea a subliniat şi limitele NATO: "Nu văd un NATO global. Alianţa rămâne concentrată pe securitatea colectivă a partenerilor. Ea poate asigura securitate dincolo de această zonă, dar acest lucru nu înseamnă membri din întreaga lume. Ei trebuie să fie membri ai Alianţei",a explicat cancelarul.
Merkel a salutat semnalele date de Barack Obama că se va concentra şi pe Pakistan şi ţările învecinate cu Afganistanul, într-un efort de a rezolva conflictul din Afganistan.
Sursa: Newsin