Ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu, a cerut, vineri, 27 martie, explicaţii MAE din Republica Moldova, privind motivele pentru care cetăţenii români sunt opriţi şi întorşi din drum la graniţa dintre cele două state, transmite corespondentul NewsIn.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, la Arad, că notele verbale trimise autorităţilor de la Chişinău reprezintă „un semnal foarte serios".
„Am cerut lămuriri de la Ministerul de Externe al Republicii Moldova privind motivele pentru care sunt opriţi cetăţeni români la graniţa între România şi Moldova. Ne-am exprimat preocuparea privind modul în care sunt trataţi aceşti cetăţeni. Ar fi bine ca în condiţiile în care există informaţii în legătură cu anumite preocupări ale colegilor de la Chişinău să ne fie transmise. Deocamdată, nu s-a pus problema, nu vom intra în dispută publică", a declarat Cristian Diaconescu.
Ministrul român a mai afirmat că relaţiile dintre România şi Moldova trebuie să rămână normale. „Este un context electoral pe care nu vreau să-l comentez, dar, subliniem, încă odată, faptul că suntem cetăţeni europeni sau dorim, aspirăm, spre acest statut, motiv pentru care libera circulaţie, repsectarea drepturilor fundamentale în acest sens sunt obligatorii. Şi, în condiţiile în care, recent, zeci de cetăţeni români au fost daţi jos din tren fără a li se explica de ce acest lucru, în mod natural dorim să ştim care este situaţia (...). Noi ştim foarte clar ce aşteptăm de la autorităţile moldovene. Şi anume, un mod normal, transparent de colaborare, şi în orice caz eliminarea unor şicane, mai ales în condiţiile în care acestea nu au nici un fel de raţiuni. Din punctul nostru de vedere plecăm de la premisa că relaţiile dintre cele două state sunt şi trebuie să rămână normale şi cât se poate de angajante din punct de vedere european. Exprimarea preocupării sau îngrijorării prin notele verbale care acum sunt trimise autorităţilor de la Chişinău reprezintă un semnal foarte serios", a mai afirmat ministrul de externe.
Cristian Diaconescu a fost prezent, vineri, în judeţul Arad, pentru a susţine candidatul PSD la Primăria oraşului Pecica, unde duminică vor fi alegeri pentru funcţia de primar.
În ultimele 5 zile, mai multe grupuri de cetăţeni români şi moldoveni şi chiar delegaţii oficiale au fost întorşi din drum de vameşii moldoveni sub diverse pretexte. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a declarat, joi, că va sesiza Ministerul Afacerilor Externe cu privire la faptul că o delegaţie oficială formată din reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene din Iaşi şi Vaslui nu a fost de asemenea lasată să intre în Republica Molodva.
Duminică, un grup de 50 de tineri basarabeni, care intenţionau să participe la un miting electoral al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), au fost opriţi în vama Leuşeni, în timp ce doi ieşeni au fost reţinuţi, luni, de poliţişti moldoveni şi expulzaţi, marţi, din Republica Moldova, fiind acuzaţi de "semi-huliganism". În cursul zilei de joi, cei doi ieşeni, consultanţi politici ai PLDM, au anuţat că vor sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Săptămâna viitoare, pe 5 aprilie, vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova.
Vineri, 20 martie, ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe, unde i s-a cerut să transmită MAE de la Bucureşti să nu admită "deplasarea în masă a cetăţenilor români în R. Moldova în ajunul parlamentarelor din 5 aprilie, pentru participarea la acţiuni electorale".
Aceasta, au motivat autorităţile moldovene, "în scopul prevenirii eventualelor implicări ale cetăţenilor români în acţiuni provocatoare, ce ar putea avea drept scop destabilizarea situaţiei interne din Republica Moldova". Potrivit unui comunicat al diplomaţiei moldovene, "la rândul lor, autorităţile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile ce se impun pentru neadmiterea unei astfel de situaţii, care ar periclita bunele relaţii între Republica Moldova.