PCRM are cel puţin 30 de candidaţi pe listele sale, care nu trebuie să intre în viitorul Parlament. Printre aceştia s numără şeful statului Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului Marian Lupu, premierul Zinaida Greceanîi, prim-vicepremierul Igor Dodon etc.
Conform informaţiilor difuzate de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat, după numprul candidaţilor incompatibili, PCRM este urmat de UCM cu 6 persoane, PPCD - 4 persoane, AMN- 3 persoane, PLDM şi MAE câte o persoană.
Buletinul „Cunoaşte-ţi candidatul!", elaborat de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat în cadrul unei campanii de informare, prezintă argumente privind incompatibilitatea unor candidaţi de pe listele partidelor cu funcţia de deputat, din perspectiva criteriilor de integritate morală ale societăţii civile.
Ca urmare a monitorizării imaginii publice a candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, înscrişi în listele partidelor pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat consideră că mai mulţi candidaţi nu întrunesc criteriile de integritate morală ale societăţii civile. Acest calificativ nu presupune sub nici o formă că aceşti candidaţi au încălcat legi ale Republicii Moldova sau ar trebui deferiţi justiţiei.
De asemenea, acesta nu implică egalitatea situaţiei lor, situaţiile fiind foarte diferite şi necesitând o evaluare de la caz la caz. Evaluarea a fost realizată pe baza criteriilor elaborate de Iniţiativă şi agreate cu partidele politice (comportament împotriva statului de drept; administrare defectuoasă; utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal sau de familie, protecţionism; avere necorespunzătoare veniturilor legale; impozite/amenzi neachitate; traseism politic).
Monitorizarea propriu-zisă a fost efectuată de un grup de jurnalişti de investigaţie. Ulterior, informaţia prezentată de aceştia a fost verificată de referenţi, jurişti şi membrii Iniţiativei. La etapa finală, dosarele candidaţilor consideraţi incompatibili cu funcţia de deputat, din perspectiva criteriilor de integritate morală, au fost remise partidelor politice din care fac parte (această etapă fiind valabilă doar pentru partidele care au încheiat un acord de colaborare cu Iniţiativa). Partidele au avut ocazia fie să conteste informaţia prezentată de Iniţiativă, fie să excludă candidaţii respectivi de pe lista lor.
Contestaţiile au fost evaluate până în ultima zi, cele argumentate determinând retragerea candidaţilor.
Partidele şi numărul candidaţilor monitorizaţi pentru fiecare partid a fost stabilit în funcţie de şansele acestora de a accede în Parlament (conform ultimelor sondaje de opinie). Iniţiativa nu-şi asumă responsabilitatea pentru publicarea selectivă sau interpretarea eronată a informaţiilor din buletin.
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a fost lansată în luna noiembrie 2008 de către 7 organizaţii neguvernamentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie "Acces-info" şi Fundaţia Soros-Moldova. Membrii ICPC şi-au propus, în premieră pentru Republica Moldova, să monitorizeze listele candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 2009 înregistrate de partidele politice la Comisia Electorală Centrală, încurajând cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidaţii necompromişi.