Alegerile parlamentare din 5 aprilie nu vor aduce o schimbare imediată, ci vor fi doar începutul unui drum lung de transnformări democratice adevărate în Moldova, a declarat pentru postul de radio Deutsche Welle analistul politic Vitalie Ciobanu.
Potrivit analistului, ar putea exista două scenarii: cel mai fericit scenariu pentru şansele de schimbare în Republica Moldova ar fi ca cele trei partide mai importante de sorginte liberală PLDM, PL şi AMN să poată forma o coaliţie post electorală şi o alianţă de guvernare în viitorul parlament. „O alianţă poate nu foarte puternică procentual vorbind, adică probabil că va fi vorba de o majoritate relativă în raport cu comuniştii însă, care să permită ca transferul de putere să fie unul real şi să asistăm în sfârşit la un început de democratizare reală a Basarabiei”.
Potrivit celui de-al doilea scenariu, descris de Vitalie Ciobanu, mai puţin optimist, se poate întâmpla ca actualii guvernanţi PCRM să-şi prezerveze poziţia dominantă, adică o majoritate fragilă, în fond, pe care ei vor trebui s-o formeze eventual cu vreun partid, mai mic, dar cu cam aceeaşi culoare politică. Acesta ar putea fi social democraţii, sau actualul PPCD, dacă va trece în viitorul Parlament. „Va fi însă dificil să se ajungă la un acord parlamentar întrucât principala intrigă de după 5 aprilie constă în alegerea şefului statului”, notează analistul, menţionând că în Moldova de facto preşedintele este cel care conduce ţara, deşi Constituţia scrie că Moldova este o republică parlamentară.
Vitalie Ciobanu susţine că este posibil să avem un început de schimbare în doi timpi, adică, nişte alegeri neconcludente, în ceea ce priveşte formarea unei majorităţi operaţionale, capabile să funcţioneze în viitorul parlament, o criză care să decurgă de aici în legătură cu incapacitatea alegerii viitorului şef al statului şi atinci este iarăşi posibil să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate, în două luni. Atunci, în opinia analistului, este evident că schimbarea se va produce în două etape succesive, după care vor urma nilte convulsii sociale, nişte demonstraţii publice, evenimente de stradă, ceea ce poate crea o mare instabilitate politică.
„Urmează un drum lung, dificil, complicat, imprevizibil, dar el trebuie să înceapă şi sper că ziua de 5 aprilie va fi primul pas pe acest drum”, a concluzionat Vitalie Ciobanu.