Tranzitul gazelor ruseşti către Balcani a fost redus cu 50 %, în urma exploziei de la magistrala de gaze ce asigura tranzitul prin regiunea transnistreană, iar livrările vor fi restabilite în trei zile, a declarat, miercuri, directorul consiliului de administrare din MoldovaGaz, Alexandr Gusev, într-o conferinţă de presă la Chişinău.
Gusev a declarat că, în urma deflagraţiei, livrările prin teritoriul Republicii Moldova în Turcia, Bulgaria, Grecia şi Macedonia au fost reduse cu aproximativ 50 %. Potrivit lui Gusev, companiile de gaze din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova au elaborat o schemă de rezervă pentru asigurarea tranzitului, folosind alte două magistrale ce traversează Republica Moldova – Razdelinaia-Ismail şi Şebelinka-Dnepropetrovsk-Crivoi Rog-Ismail. În acelaşi timp, Gusev a sigurat că explozia nu a afectat livrările către consumatorii moldoveni.
Reprezentanţii Moldovagaz menţionează că cel mai probabil motivul exploziei a fost unul tehnic. Totodată, conform lui Alexandr Gusev, conducta a fost inaugurată în anul 1987 şi are un termen de valabilitate de 40 de ani. „Se poate spune că această conductă este, practic, nouă. Deci, excludem presupunerea că explozia s-ar fi produs din cauza uzării ţevii”, a subliniat sursa menţionată.
„Cauza exploziei va fi stabilită în urma cercetărilor efectuate în prezent de către reprezentanţii „Tiraspoltransgaz”, în colaborare cu specialiştii de la Moldovagaz”, a adăugat Gusev.
Un accident similar a avut loc în anul 1989 pe gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni.
Potrivit Moldovagaz, 17 % din exportul de gaz al Rusiei trece prin teritoriul Republicii Moldova - spre Romania, Bulgaria, Macedonia, Grecia si Turcia. Lungimea totala a conductelor din Republica Moldova constituie 15.000 kilometri , inclusiv 1500 km de conducte magistrale. Importul gazelor naturale în R. Moldova se efectuează prin conducte magistrale din trei direcţii: nord, sud şi est.
Republica Moldova importă anual circa 2,5-2,7 miliarde metri cubi de gaze şi tranzitează circa 25 miliarde metri cubi de gaze. Tranzitul este asigurat de companiile Moldovatransgaz şi Tiraspoltransgaz.
Gazprom deţine 50% plus o acţiune la MoldovaGaz, guvernul moldovean - 35,33%, iar autorităţile de la Tiraspol - 13,44%.