Ministerul Reintegrării al Republicii Moldova a difizat duminică, 5 aprilie un comunicat în care condamnă acţiunile "violente şi cinice întreprinse de structurile de forţă ale regimului neconstituţional de la Tiraspol" şi cere comunităţii internaţionale "condamnarea regimului totalitar transnistrean" pentru îngrădirea accesului la secţiile de votare.
În opinia oficialilor de la Ministerul Reintegrării, întreaga responsabilitate pentru acţiunile de destabilizare şi tensionare a situaţiei în Zona de Securitate, precum şi pentru consecinţele acestora trebuie să fie purtată de către exponenţii regimului lui Smirnov.
Ministerul Reintegrării de la Chişinău condamnă cu fermitate acţiunile "violente şi cinice întreprinse de către structurile de forţă ale regimului neconstituţional de la Tiraspol", în urma cărora a fost împiedicat accesul liber la urne al cetăţenilor din comuna Corjova, raionul Dubăsari.
Autorităţile moldovene şi-au exprimat regretul în legătură cu faptul că acţiunile, întreprinse cu implicarea participanţilor la procesul de negocieri în vederea reglementării conflictului transnistrean nu au putut contribui eficient la creacea condiţiilor favorabile pentru asigurarea circulaţiei l ibere a cetăţenilor din stânga Nistrului şi participarea lor nestingherită la alegerile Parlamentului Republicii Moldova.
În aceste condiţii, autorităţile moldoveneşti fac apel către comunitatea internaţională, îndeosebi către mediatorii şi observatorii implicaţi în procesul de negocieri - Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA - să condamne regimul totalitar de la Tiraspol pentru acţiunile în care a recurs la forţă, violenţă şi intimidare împotriva populaţiei şi a proceselor democratice din regiune. Totodată, autorităţile moldoveneşti îşi exprimă speranţa că forurile internaţionale vor întreprinde acţiuni adecvate în vederea asigurării respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în regiunea transnistreană.
Autorităţile de la Tiraspol au deconectat energia electrică, au blocat toate căile de acces către liceul M. Eminescu, unde a fost amplasată sescţia de vot din s. Corjova, raionul Dubăsari. Secţia de votare a fost blocată înainte de a fi deschisă, adică la 7.30, de către circa 300 de persoane îmbrăcate în civil, despre care se presupune că sunt angajaţi ai organelor de forţă din Transnistria au blocat accesul oamenilor la votare, au tăiat electricitate şi au scos urna de votare. Localitatea a fost deconectată şi de la gaze şi alimentarea cu apă.
CEC a decis că secţia de votare din Corjova, raionul Dubăsari va fi închisă, iar alegătorii vor putea vota în satele vecine Cocieri sau Ustia.
“Această decizie vine să prevină posibile incidente sau a pune în pericol sănătatea cetăţenilor aflaţi în regiune”, a anunţat preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu.