Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2009

Cum se face exit poll-ul ?

 Cum se face exit poll-ul ?

Exit poll-ul este realizat in acest an de peste 800 de operatori, prezenti de la 7 dimineata la 200 de sectii de votare din Republica Moldova. Cetatenii solicitati de acestia la iesirea de la urne s-au dovedit a fi deosebit de receptivi. Exit poll-ul se desfasoara excelent, ne-a declarat directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru: „Practic am avut doar doua mici neintelegeri la doua sectii de votare, care in 5 minute au fost solutionate de Comisia Electorala Centrala, plus inca 2-3 incidente, care pot fi numite hazarduoase. "

Pana la 4 dupa amiaza operatorii de sondaj au reusit, potrivit lui Viorel Cibotaru, sa chestioneze peste 12 mii de persoane. Acestora li s-au pus cateva intrebari - referitor la varsta, studii sau apartenenta etnica, nu si la nume, pentru ca votul lor sa ramana secret. Respondentii selectati au trebuit sa noteze doar, intr-un buletin, concurentul electoral cu care au votat si sa-l introduca intr-o urna speciala. Autorii sondajului estimeaa ca pana a inchiderea urnelor numarul chestionarelor acumulate va ajunge la 18-19 mii, astfel incat marja de eroare a exit poll-ului sa nu depaseasca 1 la suta.

Ca sa raspunda scepticismului unor lideri de partid, nemultumiti de rezultatul alegerilor pe care exit poll-ul l-ar putea anticipa, Viorel Cibotaru ne-a mai declarat: „Rezultatele estimative ale unui sondaj de opinie nu sunt proba a judeca pe cineva sau a face concluzii privind fraudarea, desi, in multe cazuri, anume rezultatele exit poll-urilor au dus la descoperirea modului in care s-au fraudat alegerile intr-o tara sau alta. "

Voi mai adauga doar ca primele rezultate ale acestui exit poll vor fi prezentate, intr-o conferinta de presa, la 9 seara, imediat dupa inchiderea sectiilor de votare, iar cele finale - o ora mai tarziu.

Sursa: Europa Libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus