Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat luni la TVR că rezultatul alegerilor din Moldova va duce la o lipsă de interes a Occidentului faţă de această ţară, susţinând că şi România a alimentat prin declaraţii neinspirate propaganda anti-românească de tip stalinist a regimului Voronin.
"Este un scor care cred că arată pe de o parte capacitatea maşinăriei de vot comuniste de a impune rezultatul pe care şi-l doresc. În al doilea rând, trebuie să spun cu regret că acest vot nu apropie Republica Moldova de Europa, ci o îndepărtează. (...) Republica Moldova, dacă va avea un Guvern comunist, cred că intră într-o zonă prelungită de lipsă de interes activ din partea Occidentului", a declarat liderul PSD.
Mircea Geoană a susţinut că şi Bucureştiul a avut o atitudine greşită faţă de Chişinău, alimentând propaganda regimului Voronin.
"Cred că şi de la Bucureşti s-au făcut greşeli. Deci în clipa în care vorbeşti în mod public şi brutal de faptul că proiectul comun este intrarea României şi a Moldovei în Europa de o manieră ostilă, ai dat muniţie comuniştilor şi lui Voronin şi au folosit-o într-o propagandă anti-românească, bazată pe propaganda stalinistă din anii 50", a spus preşedintele Senatului. Fostul şef al diplomaţiei a susţinut însă că are încredere în actualul ministru de Externe că va mai remedia situaţia. "În schimb am încredere în ministrul Diaconescu. Îl cunosc din vremea când a fost secretar de stat iar eu conduceam MAE şi sper să poată să mai corecteze ceva din ultimii patru ani de zile în care, efectiv pe zona externă am trăit mai mult din osânza intrării în NATO şi încheierii negocierilor la UE", a spus el.
Mircea Geoană a caracterizat însă drept "jenant" episodul opririi românilor la graniţă. "Cred că este absolut jenant ca o ţară care se pretinde democratică să-i fie teamă de o sută sau două sute de cetăţeni români care merg să voteze sau să se implice într-o campanie electorală", a mai arătat preşedintele PSD.
Partidul Comuniştilor a provocat surpriză şi câştigat detaşat alegerile din R.Moldova cu 49,96 % din voturi, mai mult decât estimau sondajele, urmând să deţină în viitorul Parlament 61 de mandate - o majoritate suficientă pentru învestirea Guvernului, dar şi a şefului statului.
Comisia Electorală Centrală a anunţat luni la ora 18.00 că, după procesarea a 98,13 % dintre procesele-verbale ale secţiilor de votare, trei partide liberale - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră - au trecut pragul electoral, acumulând peste 35 % din sufragii şi vor deţine, împreună, 40 de mandate. Partidul Liberal a acumulat 12,78 % din voturi şi va avea 16 mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 12,26 % şi va deţine 14 mandate, şi Alianţa Moldova Noastră - 9,81 % şi va avea 11 mandate.
Partidele de opoziţie care au depăşit pragul electoral la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunţat luni că vor organiza în zilele următoare proteste masive în centrul Chişinăului, unde vor prezenta dovezi ale fraudării scrutinului din 5 aprilie. Pe de altă parte, între 15.000 şi 20.000 de persoane, potrivit unor estimări, 10.000, potrivit altora, au participat luni la proteste spontane în faţa sediilor unor instituţii emblematice ale statului - Guvern, Preşedinţie, Parlament, Comisia Electorală Centrală - exprimându-şi nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor legislative de duminică, ce au consfinţit o victorie zdrobitoare a comuniştilor, aflaţi de opt ani la putere.
Comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner s-a declarat luni, într-un comunicat, mulţumită de modul cum s-au derulat alegerile de la Chişinău şi îşi exprimă nerăbdarea de a aprofunda relaţiile UE cu R.Moldova, dar fără a menţiona perspectiva europeană a acestei ţări. Sursa: NewsIn