Sute de tineri continuă să protesteze în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timp ce clădirea Parlamentului e cuprinsă de flăcări. Însă pompierii se pare că nu intervin pentru a stinge focul.
Totodată, reţeaua de Internet continuă să fie blocată de către operatorul Moldtelecom.
Câteva ore în urmă preşedintele Vladimir Voronin, a cărui mandat expiră astăzi, 7 aprilie, a calificat acţiunile de protest drept un „puci”, organizat de opoziţie.
Preşedintele moldovean a renunţat la adresarea televizată anunţată pentru marţi seara, însă prezentatorul programului de ştiri de la postul public de televiziune Moldova 1 a citit o declaraţie scrisă în limba rusă a preşedintelui Voronin, în care acesta a acuzat opoziţia de violenţe.
"Instrumentele politice în condiţiile puciului nu mai sunt acceptabile. Puterea de la Chişinău se plasează din acest moment pe poziţia clară de apărare a ţării de vandali, de apărare a alegerii democratice a poporului", se spune în declaraţia preşedintelui Vladimir Voronin.
"Din această dimineaţă Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Ureachean s-au plasat de facto în fruntea unui centru de comandă care a început să pună în aplicare o lovitură de stat anticonstituţională în Republica Moldova. Tot ce au făcut aceştia în ultimile 24 de ore – acapararea clădirii Administraţiei Prezidenţiale, asaltul asupra Parlamentului, profanarea drapelului moldovenesc - nu poate fi calificat altfel decât puci", a fost mesajul transmis de Voronin.
Menţionăm că prostestele au început luni şi au continuat marţi, începând cu 10.00, când în Piaţa Marii Adunări naţionale s-au adunat zeci, sute, apoi mii de tineri, purtând pancarde şi drapele ale UE şi ale Moldovei.
În jurul orelor 12 manifestanţii au pornit spre Preşedinţie şi Parlament. Ajungând la strada Sfatul Ţării, protestatarii au fost întâmpinaţi de forţele de ordine, înarmate cu scuturi. În special, acestea erau reprezentate de tineri de 18-20 ani.
După câteva minute de protest, din partea manifesranţilor au început a zbura pietre, care se loveau de scuturile poliţiştilor. În scurt timp poliţiştii au cedat şi mulţimea s-a avântat spre Preşedinţie şi Parlament, unde stăteau câteva rânduri de poliţişti cu scuturi. Însă pietrele, scoase din caldarâm au zdrobit şi acest scut, au spart geamurile Preşedinţiei şi Parlamentului.
Ulterior, în pofida furtunilor de apă instalate la intrări, protestatarii au reuşit să pătrundă în incinta Preşedinţiei şi a Parlamentului.
Politiştii au folosit masiv gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor pentru a-i dispersa, dar fără succes. Protestatarii au desenat pe pereţii Parlamentului şi Preşedinţiei secera şi ciocanu într-un cerc tait, ceea ce inseamna "NU comunismului".
Totodată a fost semnalat că cel puţin 20 de persoane cu plăgi şi traumatisme au fost internate la Spitalul de Urgenţă, iar alte câteva zeci au avut nevoie de ajutorul medicilor.
De asemenea, în tot acest răstimp a fost blocată reţeaua de Iinternet de către Moldtelecom, iar telefoanele mobile nu aveau acoperire în zona protestelor.
În jurul orei 16.00 în PMAN au venit liderii PL, PLDM şi AMN, care au comunicat că urmeată să se întâlnească cu reprezentanţii puterii. Ei au spus că vor pune trei condiţii în cadrul negocierilor: retragerea oficială acuzaţiilor lansate de Mark Tkaciuk, potrivit cărora violenţele au fost organizate de liderii opoziţie, accesul simultan la Moldova 1 a liderilor opoziţiei şi a actualei guvernări şi declararea alegerilor nevalabile.
Totodată, Guvernul de la Chişinău a convocat o şedinţă extraordinară, la care au participat preşedintele Vladimir Voronin, premierul Zinaida Greceanîi şi preşedintele Parlamentului Marian Lupu, membrii Guvernului. Presa a fost admisă să asculte doar discursul lui Vladimir Voronin, care a condamnat acţiunile de “vandalism” şi “vachanalie” şi a chemat populaţia la calm.
De asemenea, la Guvern au fost convocaţi conducătorii misiunilor diplomatice în Moldova. Printer cei care au venit la Guvern se numărau Ambasadorul României Filip Teodorescu, Ambasadorul SUA, Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Cehiei Pior Kypr, conducătorul misiuniii OSCE Philip Remler. Deocamdată nu se cunosc detalii privind această reuniune.